acı çehre güvem eriği faydaları yan etkileri

Güvemeriği
Adi Cehri
Familyası: Akdikengillerden, Kreuzdorngewaechse, Rhamnaceae
Drugları:
Akdiken Meyvesi: Rhamni c.
Bu türün sadece olğunlaşmış meyveleri kurutulduktan sonra çay, tentür ve natürel ilacı yapılır.
Giriş:
Akdikengillerin bilinen 150 türü mevcuttur ve bunlardan en önemlileri akdiken; rhamnus cathartica, yabani akdiken; rhamnus frangula ve Amarika akdikeni; rhamnus purshians en önemlileridir. Bunlarda meyvelerinden istifade edilenler ve kabuğundan istifade edilenler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Akdikenin sadece meyvesi kulanılır. Tarihte çok eskiden beri kullanılan akdiken meyvesi genelikle kabızlığa karşı kullanılmıştır. Bitki Akdeniz havzası, Avrupa, Asya’ nın güneybatı ve ortasında yetişir. Akdiken genelikle kuru toprakta yetişir.
Botanik:
Akdiken 1-3 metre boyunda küçük bir ağaç veya çalı görünümünde dalları karşılıklı ve uclarında tiken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş iken olgunlaşınca siyah bir alır. Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertikli ortada bir tek ve yanlarda 3-4 çift damara sahiptir. Yaprakları 3-6 cm uzunluğunda eni 2-4 cm olup rengi açık yeşil vede sapı boyunun 1/3 veya ½ ?si kadardır.
Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi 4-12′si bir arada sarımsı yeşil renkli oldukca küçüktür. Taç yaprakları oldukca küçük dört adet ucları sivri mızrak şeklinde ve ortada dölenme tozlukları bulunur. Meyveleri önce yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8 mm çapında dört adet çekirdek bulunur.
Hasat zamanı:
Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya sunni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır. Şayet olgunlaşmamış meyveleri toplanır ise karın ağrısı yapar.
Kulanılması:
a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. AKDİKEN yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kullanılmalıdır.
b-) Komisyon E’ye göre akdiken meyvesi başta: Kabızlık, basur, fistel rahatsızlıklarına karşı ve anal ile son bağırsak (rektum) amaliyat sonrası kulanılır. Üniversite kliniklerinde yeterince araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle daha etkili olan Sinameki veya Goraka Meyvesi daha  etkilidir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget