tarçın kabuğu yağının faydaları yan etkileri kullanım şekli

Tarçın Kabuğu Yağı: “Cure-All” Yağı?


BİR BAKIŞTA HİKAYE-

  • Harika kokusu ve aromasının yanı sıra tarçın kabuğu yağı  bir dizi iyileştirici ve aromaterapik  faydalar sunar. Ayurverda tıbbında tarçın kabuğu antiemetik, antidiarreal, antiflatulant ve genel uyarıcı olarak kullanılmıştır.
    tarçın ağacı
Harika kokusu ve aromasının yanı sıra tarçın kabuğu yağı da bir dizi iyileştirici ve aromaterapik faydalar sunar. İşte bu uçucu yağ hakkında bilmeniz gerekenler.

Tarçın Kabuğu Yağı Nedir?

Tarçın kabuğu yağı, Sri Lanka, Myanmar ve Hindistan'a özgü olmasına rağmen, Asya ve Avustralya'da 250'den fazla aromatik yaprak dökmeyen ağaçlar ve çalılar içeren Cinnamomum türlerine (Cinnemomum zeylanicum olarak  adlandırılır) ait ağaçların kabuğundan elde edilir. . Cassia yağı, sassafras ve Ho yaprağı yağları aynı kategoriye girer.
Tarçın kabuğu yağı oldukça nadir ve pahalıdır. 1983'ten 1992'ye kadar neredeyse sadece tarçın kabuğu yağının tek tedarikçisi olan Sri Lanka'nın ihracatı sadece 2,8 ton oldu.  Batı Avrupa, özellikle Fransa ve ABD tarçın kabuğu yağının en önemli ithalatçısıdır. 
tarçın nasıl yapılıyor

Tarçın Kabuğu Yağı Kullanımı

Tarçın kabuğu yağı, hassas bir aromaya ve tatlı, keskin bir tada sahiptir. Tipik olarak, diş macunu içinde pirofosfatın, kireçlenmeyi engelleyen bir bileşiğin, hoş olmayan tadını gizlemek için tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayurveda tıbbında tarçın kabuğu antiemetik, antidiarreal, antiflatulant ve genel uyarıcı olarak kullanılmıştır. Bugün, tarçın kabuğu yağı doğal olarak kanıtlanmıştır: 
 Kolesterolü düşürmek
 bakterileri öldürmek
 Yaraları iyileştirmek
 Kan şekeri seviyelesini kontrol altında tutmak 
 Salmonella  gibi zararlı bakterilerin neden olduğu mide gribini rahatlatmak için kullanılır.
Tatlı tadı ve kokusu nedeniyle genellikle et ve fast food baharatları, soslar ve turşular, fırınlanmış ürünler, şekerlemeler, kolalı içecekler ve tütünlerde tarçın kabuğu yağı kullanılabilir. Bununla birlikte, cildi hassaslaştırıcı özelliklere sahip olduğundan, tarçın kabuğu yağı parfüm ve sabunlarda ana bileşen olarak nadiren kullanılmaktadır.

Tarçın Kabuğu Yağı Kompozisyonu

Tarçın kabuğu yağı, 90'dan az tanımlanmış bileşik ve 50 den fazla tanımlanmamış bileşik içerir.  Yüzde 70 ila 75 eugenol ve sadece yüzde 3  aldehit içeren tarçın yapragı yağına kıyasla yaklaşık% 65 ila 75 oranında fazla aldehid ve yüzde 4 ila 10 oranında öjenol içerir. 
Genellikle, tarçın kabuğu yağının sinamaldehit içeriği ne kadar yüksekse, fiyatı da o kadar yüksektir. ABD'de, Uçucu Yağ Birliği (EOA) standardı, yüzde 55 ila 78 arasında bir aldehit içeriğini belirtir.  Ancak tarçın kabuğu yağı için uluslararası standartlar bulunmamaktadır.
Tarçın kabuğu yağı, tarçın yaprağı yağından ve muhtemelen tüm uçucu yağlardan önemli ölçüde daha pahalıdır. 1992 yılında, tarçın kabuğu yağı, ham maddenin yüksek maliyeti nedeniyle, kilogram başına 385 $ (35.2 ons) olarak satıldı. 1993'te ve 1994'ün başlarında, Londra'daki satıcıların sadece talep üzerine fiyat teklifleri vermesi çok masraflıydı. 2017 yılında, uçucu yağ dünyası piyasası raporu kilo başına 295 dolarlık bir fiyat aktardı. 

Tarçın Kabuğu Yağı Faydaları

Tarçın kabuğunun çoğu terapötik kullanımı, geleneksel Çin tıbbı olarak tarihsel kullanımında kök salmıştır. Çeşitli çalışmalara göre, tarçın kabuğu yağı potansiyel olarak bazı hastalıklara yardımcı olabilir:
 Herpes  ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV)  gibi ciddi viral hastalıklarla mücadele eder
 Antrodia cinnamonea  mantarına bağlı hayvan testlerinde gözlemlendiği gibi lösemi kanser hücrelerini öldür
 Parkinson hastalığının belirtilerini tersine çevirmek için kullanılır
 Ciddi sinüs enfeksiyonlarına neden olduğu bilinen Candida albicans, Histoplasma capsulatum ve Aspergillus niger'in neden olduğu mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır.
 Alzheimer hastalığında  bilişsel gerileme , şu anda yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın acı çektiği ciddi bir demans şeklidir.  Alzheimer hakkındaki makalemi inceleyin ve kendinizi bu zayıflatıcı durumdan nasıl koruyabileceğinizi keşfedin.
Alman sağlık yetkilileri, hafif gastrointestinal spazmları tedavi etmek, iştahı teşvik etmek ve hayvan çalışmalarında görülen olumlu sonuçlara dayanarak hazımsızlığı gidermek için tarçın kabuğu yağı kullanımını onayladı. 

Infüzyon Tarçın Kabuğu Yağı Nasıl Yapılır

Tarçın kabuğu yağı, buhar damıtma yoluyla yapılır. Sri Lanka'da, bu yüksek değerli esansiyel yağ, çipleri ve değişken miktarlarda tüyleri (çırpılardan ve bükülmüş sürgünlerden gelen iç kabuk parçaları) ve quillings (kopuk parçalarının kırık parçaları) damıtılarak üretilir. Tarçın kabuğu yağı sadece tropikal ülkelerde yetiştirilebilir ve üretilebilir, böylece Türkiyede  satılanların tamamına yakını ithal edilir. Bu yüzden yerel mağazalarda bulmak oldukça zordur ve ağır fiyat etiketi ile gelebilir.
Tavsiye edeceğim daha pratik bir alternatif, daha basit ve daha fazla cep dostu olan tarçın çubuklarını kullanarak kendi esansiyel yağınızı oluşturmanın yolu aşağıdaki gibidir:
İnfüzyon Tarçın Kabuğu Yağı
İhtiyacınız olan:
 Tarçın çubukları
 Geniş ağızlı cam kavanoz
 Naturel sızma zeytinyağı
Prosedür:
1. Mümkünse, cam kavanozu herhangi bir boşluk bırakmadan tarçın çubuklarıyla doldurun.
2. Natürel sızma zeytinyağını, tarçın çubuklarına tamamen batırıp, kavanoza dökün.
3. Kapağı sıkıca kapatın.
4. Mutfağınızda sıcak bir yer açın. Üç hafta orada kal.
5. Üç haftalık bekleme süresi boyunca, yağı her gün tarçın çubuklarından ayırmak ve taşıyıcı yağ ile karıştırmak için kavanozu sallayın.
6. Üç hafta sonra, tarçın yağı infüzyonunuz hazırdır.
7. Ayrı bir kapta aktarırken çubukları ve diğer katı parçacıkları esansiyel yağınızdan ayırmak için bir peynir bezi kullanın. Oda sıcaklığında saklayınız.

Tarçın Kabuğu Yağı Nasıl Çalışır?

Mide rahatlatmak için, sıcak bir fincan su veya çaya bir kaç damla tarçın kabuğu yağı eklemeniz yeterlidir. Bununla birlikte, tarçın kabuğu yağı veya diğer uçucu yağları almadan önce doktorunuza veya doğal bir sağlık çalışanına danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Aromaterapi uygulamaları için, difüzörünüze birkaç damla esansiyel yağ ekleyin. Tarçın kabuğu yağı bergamot, kakule, karanfil , buhur, zencefil, greyfurt, limon, mandalina, mercanköşk , hindistan cevizi, portakal, nane, peru balsamı, petitgrain, gül, vanilya, hindistancevizi yağı ve ylang-ylang ile iyi uyum sağlar.

Tarçın Kabuğu Yağı Güvenli mi?

Tarçın kabuğu yağı, yüksek miktarlarda ve günlük olarak yanlış kullanıldığında, vücudunuz için toksik olabilen tarçınaldehiteye sahiptir. Ayrıca, tarçın kabuğu yağı, muhtemelen istenmeyen sinir sistemi reaksiyonlara neden olabilir güçlü psikolojik etkileri vardır. Bu nedenle ağız, topikal ve aromaterapi uygulamaları sırasında diğer esansiyel yağlarla karıştırılması şiddetle tavsiye edilir.
Tarçın kabuğu yağı, küçük dozlarda kullanıldığında nispeten güvenlidir ve hafif taşıyıcı yağlarla karıştırılır. Özellikle mevcut bir hastalığınız varsa, uzman tavsiyesi olmadan günlük destek olarak kullanmaya çalışmayın. Hamile ve emziren anneler, olumsuz sonuçlardan kaçınmak için tarçın kabuğu yağını veya herhangi bir esansiyel yağı mümkün olduğunca kullanmamalıdır.

Tarçın Kabuğu Yağı Yan Etkileri

Tarçın kabuğu yağı, farklı insanlarda, özellikle hassas bireylerde farklı reaksiyonlara neden olur. Rapor edilen bazı yan etkilerin listesi:
Cilt hassaslaşması
Deride dermokostik etki (yanma)
Mide bulantısı
Kalp çarpıntısı, özellikle kahve veya siyah çayile alındığında
Baş ağrısı
Hipertansiyon

Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget