anason yağı nedir nelere fayda verir yan etkileri nelerdir

Anason Yağının  Faydaları


Anasonun terapötik faydaları ve meyankökü benzeri lezzeti birçok eski uygarlık tarafından tanınmış ve kullanılmıştır. Günümüzde birçok ilaç, bitkiyi öksürük şurubu ve boğaz ilaçları gibi bazı ilaçlara ekleyerek anasonun yararlarından faydalanmaya çalışmaktadır. 1
anason tohumu

Bununla birlikte, kimyevi olarak oluşturulan anason aromaları ne tamamen doğal ne de güvenlidir. Bu bitkinin faydalarını en üst seviyeye çıkarmak için, doğal formda veya anason yağı olarak kullanmanızı tavsiye ederim.

Anason Yağı Nedir?


Anason esansiyel yağı, çok yıllık bir bitki olan anasondan (Pimpinella anisum ) elde edilir . Anason Asya kökenli olmasına rağmen, Akdeniz ülkelerinde yaygındır. Bugün, Türkiye, İspanya, Fransa ve Rusya'da üretilmekte, aynı zamanda diğer ülkelerde de yabani olarak yetişmektedir. İlk yerleşimciler Kuzey Amerika'ya getirirken, Avrupa'ya anason getiren Romalılardı.

Birincil kullanımlarından biri sindirim sağlığını arttırmaktı. Antik Roma'da, anason sık sık (kimyon ve rezene ile birlikte ) yemeklerden sonra içilen bir çaya eklenirken, Mısırlılar otları ekmeklerde bir bileşen olarak kullanmışlardır.
Anason genellikle rezene (Foeniculum vulgare) ile karıştırılır, çünkü her iki bitki de Apiaceae familyasından gelir ve benzer bir tada sahiptir. 2 Anason ayrıca Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ve Tamiflu ilacını yapmak için kullanılan Çinli yıldız anason(Illicium verum) adlı başka bir bitki ile de karıştırılır .  
Anason yağı için - pişirme işleminden tatlandırıcılara ve ilaçlara kadar geniş bir kullanım alanı vardır. Bazı kullanımlar şunları içerir: 3 , 4

Anason Yağı Kullanımı

Narkotik ve yatıştırıcı - Epilepsi ve histerik atakları kolaylaştırır
Ağrı kesici - Artritik ağrı için rahatlama sağlar
Antiseptik - Yaraları temizlemek ve enfeksiyonlara karşı korunmak için kullanılır
Dekonjestan / balgam söktürücü - Solunum yollarında tıkanıklığı ortadan kaldırmaya yardımcı olur
Tatlandırıcı ajan - Yiyecek ve içecekler için bir tat verici madde ve salata ve çorba için bir madde olarak kullanılır
Gıda işleme - Anason ve anason yağları, biberli, pizza sosları, İtalyan sosisi ve benzeri gıda ürünleri gibi işlenmiş etlerde kullanılır.
Anne sütü üretimi - Fitotojenik özelliklere sahiptir
Libido arttırıcı - Eski zamanlarda seks sürücü güçlendiricisi ve afrodizyak olarak kullanılır
Doğal bit ilacı - Hindistan cevizi yağı gibi , anason yağı kimyasal bit tedavilerine daha güvenli bir alternatiftir
İnsektisit - Yağ böceklere zehirlidir
Ağız sağlığı için - Diş macunlarına, ağız gargaralarına ve şuruplara eklendi
Koku - Sabun, deterjan, losyon ve cilt kremlerine eklendi

Anason Yağı bileşenleri

Anason esansiyel yağının bileşimi, üretildiği yere göre değişir. Bununla birlikte, genel olarak, yağın kokusunun yanı sıra bazı yararlı özelliklerinden sorumlu olan yaklaşık yüzde 80 ila 90 oranında antol vardır. 5 Anethol'ün yapısı, katekolaminler adrenalin, nor-adrenalin ve dopamine benzer.
Anason yağında bulunan diğer kimyasal bileşenler, östrojen p-eresol: propionik, bütirik, miristik ve anisik alkol olan estragoldür (yaklaşık yüzde 10 ila 15).

Anason Yağının Faydaları

Anason yağı ve anethol antibakteriyel, antifungal, antioksidan, uyarıcı ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle anason yağı sıklıkla öksürük şurupları ve pastiller gibi ilaca eklenir veya eklenir. Anason esansiyel yağı da güçlü antioksidan etki gösterir. Anason yağının antibakteriyel özellikleri, Staphylococcus aureus , Streptococcus pyogenes, Escherichia coli ve Corynebacterium ovis gibi bakteriyel suşlara karşı yararlı kılar .
Anasonun baskın bileşeni olan anethol, antimikrobiyal ve antifungal aktivitelere sahiptir, bu da Candida albicans ve Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium ve Penicillin gibi mantar suşlarına karşı yararlı kılar 6 Anason yağı ayrıca, krampları , ishal, konvülziyonlar ve kas ağrıları gibi spazmlar ile ilişkili durumlara karşı , gevşeyici ve anti-spazmodik etkileri sayesinde etkilidir .
Uçucu yağ ayrıca hazımsızlık, şişkinlik ve akut göğüs ağrısını rahatlatır ve sindirim sisteminizdeki fazla gazın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Soğuk algınlığı, öksürük ve grip şikayeti olan bireyler, balgam söktürücü ve dekonjestan aktiviteleri nedeniyle anason yağı kullanmaktan kurtulabilirler. Yağ, solunum yollarındaki mukus ya da balgamı gevşetir ve solunum problemlerini, astımı ve diğer solunum sorunlarını rahatlatmaya yardımcı olur .  

Damıtılarak anason yağı nasıl yapılır

Büyük ölçekli anason yağı üretimi, kurutulmuş anason tohumlarının buhar da damıtılması ile üretilir. Tüm sürece botanik terminoloji denir ve açık renkli bir yağ üretir. Bununla birlikte, evde kendi infüze edilmiş anason yağınızı da oluşturabilirsiniz. Eğer ilgileniyorsanız, aşağıda tarif yazıyor.
Neye ihtiyacın var:
 Kurutulmuş anason tohumu
 Taşıyıcı yağ (örneğin badem yağı)
 Havan ve Havan eli
 Tülbent
 cam kab
Prosedür:
1. Kuru tohumu havan ile ezin ve anasonun yağını ve kokusunu serbest bırakın, fakat çok fazla ezmenize gerek yok.
2. ezilmiş anasonları tamemen doluncaya kadar cam kaba aktarın.
3. Ezilmiş anasonun bir parmak üzerine gelinceye kadar taşıyıcı yağı kabın içine dökün.
4. Kapağını kapatın ve güneşe maruz kalmasını sağlayın. Güneşin ısısı yağı ezilmiş tohumlardan çıkarmaya yardımcı olacaktır.
5. toplamda 5 hafta sonra yağı süzgeçten veya tülbentten geçirerek süzün süzülmüş yağı gene cam bir şişeye koyun ve ağzını sıkıca kapatın.

Anason Yağı Nasıl Çalışır?

Diğer uçucu yağlar gibi, anason yağı ilk önce kullanmadan önce seyreltilmelidir. Uçucu yağlar yüksek oranda konsantre olup, kullanıcıda duyarlılığa neden olabilir. Anason yağı önce tatlı badem yağı, buğday yağı ve jojoba yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılmalıdır. 8 Seyreltildikten sonra, anason yağı en iyi şekilde solunduğunda veya bir difüzörde kullanıldığında işe yarar. Ayrıca, bir masaj yağı olarak topikal olarak da uygulanabilir.

Anason Yağı Güvenli mi?

Anason tohumlarında bulunan anethol ve estragol, bilinen bir hepatotoksin ve karsinojen olan safrole adlı bileşiğe benzer bir yapıya sahiptir. Anestez ve estragol kemirgenlerde toksisite gösterirken, anason yağı insan tüketimi için genellikle güvenli sayılır. Tüketimde tüketildiğinde veya kullanıldığında insanlar için bir tehdit oluşturmaz.
Ancak, ağır dozlarda kullanıldığında veya tüketildiğinde, anormal bir östrojenik ajan olduğu için belirli tipte kanserleri şiddetlendirdiği bulunmuştur. 8 , 9 Hamile ve emziren kadınlar, özellikle anne sütü üretimini ve normal adet kanamasını teşvik etmek ve ağrıyı azaltmak için bu esansiyel yağı kullanmaları yararlarına olabilir Anason yağı, libidolarını artırarak erkeklere bile fayda sağlayabilir. Ancak, kullanmadan önce bir hekime danışmayı şiddetle tavsiye ederim.
Ebeveynler ayrıca, anason yağı veya herhangi bir uçucu yağı, doğrudan bebeklerin ve küçük çocukların hassas ciltlerinin üzerine  uygulanmamalıdır.

Anason Yağının Yan Etkileri

Diğer yağlarda olduğu gibi, anason yağı bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Herhangi bir cilt rahatsızlığı olan kişiler bu yağı kullanmamalıdır. Polen, kereviz veya havuç alerjiniz varsa bu yağdan kaçının. Bulantı, kusma, nöbet ve pulmoner ödem neden olmak için 1 ila 5 mililitre anason yağı alabilir.
Eğer anason yağı kullanımı üzerine bu yan etkilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal doktorunuzu arayın:
 Herhangi bir alerjik reaksiyon
 Ağız ya da dudak iltihabı
 Mide bulantısı, kusma veya nöbetler
 Cilt tahrişi
Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget