kişniş tohumu yağının faydaları yan etkiler kullanım şekli

Kişniş yağının faydaları


BİR BAKIŞTA kişniş yağı HİKAYEsi-

  • Kişniş tohumu dünyadaki baharatlar arasında en erken dönem  kullanılan baharat türü olarak kabul edilir. Babil döneminde mutfakta ve tıbbi amaçlı kullanılmıştır.
  • Güçlü, tatlı aroması ve taze havası nedeniyle, kişniş yağı parfümler ve sabunlarda da değerli bir bileşendir.
    kişniş tohumu 

Kişniş Yağı Nedir?

Kişniş yağı  Çin maydanoz bitki ailesinden olan kişnişin meyvelerinden (tohum) (Coriandum sativum L.), elde edilir. Bununla birlikte, kişniş tohumu ve kişniş arasında bazı karışıklıklar olabilir. Kişniş tohumu ve kişniş aynı bitkidir ama aynı zamanda kullanın ve fayda olarak  birkaç farklılığa sahip olabilir.
"Kişniş" kelimesi tüm bitkiyi teknik olarak tanımlar, ancak coğrafyaya bağlı olarak kişniş tohumu ve kişnişin farklı açıklamaları vardır. Birleşik Krallık'ta, bitkinin yaprakları kişniş denir ve tohumlarına ise kişniş tohumu denir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, yapraklara kişniş denir ve tohumlarada kişniş denir. Ancak, Hindistan'da dhania denir. Türkiyede de kişniş dendiği an genelde öğütülmüş kişniş tohumu kastedilir. 
Kişniş tohumu dünyadaki baharatlar arasında en erken dönemlerde kullanılan baharatlardan biri olarak kabul edilir. Babil döneminde mutfakta ve tıbbi amaçlı kullanılmıştır. Ayrıca İncil'de de bahsedilmiştir ve firavun mezarlarında ebedi aşkın sembolü olarak bulunmuştur. 1 Kişniş tohumu yağının rengi açık sarı renge yakındır ve orta derece aromatik kıvama sahiptir. Bu kıvam ise tatlı, odunsu bir koku yayar.

Kişniş Yağı Yağı Kullanımı

Kişniş bilinen bir baharat olduğundan, şekerleme, baharat ve gazlı içeceklerin lezzetini arttırmak için kişniş tohumu yağı kullanılır. 2 Ayrıca tütünler, cin ve likörler için bir tatlandırıcı aroma olarak kullanılır.
Kişniş tohumu yağı mutfak dışında da oldukça faydalıdır. Almanya Hamburg Üniversitesi Tıp Merkezi'nden yapılan bir klinik çalışma da yüzde 6 kişniş tohumu yağı ile harmanlanmış bir merhem sporcuların ayağını tedavi etmeye yardımcı olduğu doğrulanmıştır. 3 Güçlü, tatlı aroması ve taze havası nedeniyle, kişniş yağı  parfümler ve sabunlarda da değerli bir bileşendir. 4

Kişniş Tohumu Yağı Kompozisyonu

Kişniş çekirdeği esansiyel yağının ana bileşeni, hangi ülkeden geldiğine bağlı olarak, yağın yüzde 40 ila 87'sini oluşturan linalololdur. Örneğin, Arjantinli kişniş yağı yüzde 68,9 ila yüzde 87 linalool içerirken, İran'dan gelen yağ yüzde 40,9 ila yüzde 79,9 arasında olabilir. Kişniş yağının diğer kimyasal bileşenleri γ-terpinen, neril asetat, a-pinen, p-cymene, dodecanal ve 2E-dodecanaldır.

Kişniş Yağı Yağı Faydaları

Kişniş tohumu yağı, özelliklerine atfedilen birçok sağlık yararına sahiptir:
Afrodizyak - Eski Mısırlılar onu aşk iksirlerinde kullandılar. Afrodizyak cini “Arabian Nights” veya “Binbir Gece” olarak Arapça yarımadasında anılmıştır. Günümüzde, bazı insanlar bitkisel besin maddelerinin potansiyel olarak cinsel dürtüleri arttırabileceğini, cinsel tutkuyu uyarabileceğini veya erektil disfonksiyon ve geçici iktidarsızlık ile yardım edebileceğini düşünüyor .
Antibakteriyel - Kişniş tohumu yağı bakterilere karşı etkilidir ve vücut kokusunun yanı sıra ağız kokusunu da ortadan kaldırarak vücut ve ağız deodorantı olarak kullanılabilirBir antifungal olarak, soğuk algınlığı, mide bulantısı, kusma ve mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için bir ev eczanesinin içinde binlerce yıldır kullanılmıştır.
Karminatif ve Sindirim - Bu uçucu yağ, hazımsızlık, mide ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yardımcı olur Yakın zamanda yapılan bir çalışma, kişniş tohumu yağının, gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olduğunu da göstermektedir.
Analjezik - Kişniş tohumu yağı da ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Diş ağrısı, kas ağrısıve adet ağrısı tedavisine yardımcı olmak için kullanılabilir .
Uyarıcı - Bu uçucu yağ, düşük hissettiren insanlar için bir uyarıcı görevi görebilir. özellikle bayanlarda klitroris yağı olarak hindistanda kullanılmaktadır. Ayrıca şok veya travma geçirenlerde sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
Anti-spazmodik - Kişniş tohumu yağı sporcular tarafından yaygın olarak kullanılır çünkü kas spazmı ve krampları rahatlatır .
Hipolipidemik Çalışmalar, kişnişin alımını azalttığını ve lipitlerin parçalanmasını artırdığını ve hiperlipidemiye karşı koruyucu ve iyileştirici bir bitki olarak kullanılabileceğini göstermiştir. 5

Kişniş Yağı Nasıl Yapılır?

Kişniş meyvesi esansiyel yağı, bitkinin meyvesinden, buhar damıtma işlemiyle elde edilir.

Kişniş Tohumu Yağı Nasıl Çalışır?

Kişniş tohumu yağının kullanımını maksimize etmenin farklı yolları vardır. Topik ve aromatik olarak ve ayrıca yutma yoluyla kullanılabilir. Kişniş tohumu yağı aşağıdaki uygulamaları tavsiye ederim:
  • Uçucu yağları suyla karıştırın ve ağız kokusunu önlemek için ağız gargarası olarak kullanın.
  • Kan dolaşımını arttırmanın yanı sıra sertliği gidermek için masaj yağı olarak kullanın. Etkilenen bölgeye 10 damla kişniş tohumu yağı ve 5 miligram susam yağı ile masaj yapın. Bu karışım kas ağrısını, hazımsızlık, sindirim problemlerini ve şişkinliği hafifletir.
  • Masaj yağı olarak kullandıktan sonra, libidoyu arttırmaya yardımcı olmak için iki damla kişniş tohumu yağı banyo suyuna ekleyin.
  • Bir brülör veya difüzörde iki ila üç damla kişniş tohumu yağı ekleyin. Aroma, ferahlatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.
  • Sindirim güçlükleri için doğrudan sırtınıza uygulayın. Sindirim sorunlarını hafifletmek için az miktarda su ve bal ile karıştırılarak dahili olarak da alınabilir. Bal, tadı iyileştirmek için kullanıldığı için isteğe bağlıdır.

Kişniş Tohumu Yağı Güvenli midir?

Lütfen bu uçucu yağın yutma oranından ve miktarından haberdar olun. Sağlık uzmanınız tarafından onaylanmadıkça, bu esansiyel yağı ağız yoluyla kullanmamaya öneriyorum. Buna ek olarak, bu esansiyel yağı hamile kalmaktan kaçınmak en iyisi, çünkü hafif kas uyarıcı etkileri vardır.
Kişniş tohumu yağı (veya herhangi bir uçucu yağ) kullanıldığında deri yama alerjisi testi yapmak her zaman en iyisidir, çünkü yüksek oranda konsantre edilmiş ve cilt üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Kişniş Yağı Yağı Yan Etkileri

Kişniş tohumu esansiyel yağının tahriş edici olmadığı ve toksik olmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte, aşırı miktarda alındığında, bağırsak veya dermatolojik sorunlara neden olabilir. Vücudunuzun hastalıksız olarak ne kadar tolere edebileceğinden emin oluncaya kadar her zaman makul miktarlarda başlayın.
Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget