kelp yosunun faydaları yan etkileri kullanım dozajı

Kelp'in sağlığa faydaları arasında tiroid bezini düzenleme, metabolizmayı iyileştirme, kanser riskini azaltma ve kilo kaybınayardımcı olma özellikleri bulunmaktadır Hidrasyonu teşvik eder , radyasyon zehirlenmesine karşı korur, kemikleri güçlendirir, pH seviyelerini dengeler ve bağışıklığı artırır. Ayrıca diyabetin kontrol altına alınmasına , inflamasyonu azaltmaya ve kan dolaşımını hızlandırmaya ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur .

Kelp nedir?

Kelp deniz yosunları içerisinde en  geniş coğrafyada yetişen bir türdür kahverengi yosun ailesine aittir. bilimsel olarak Laminariales . [1] Macrocystis ve Nereocystis olarak isimlendirililrler bu yosun türleri günlük hasat edildikçe yarım metre civarında büyüyebilirler buda sonsuz bir hasat döngüsü oluşturur. 
Kelp, dünyanın dört bir yanındaki kıyı ekosistemlerinde bulunur, ancak ilk kez İskoçya'da kullanılmış, daha sonra yavaş yavaş Amerika'ya taşınmıştır. Çin gibi Asya ülkeleri, birçok tıbbi uygulamada ve mutfak uygulamalarında kullanıyor.

Kelp yosununun besin ögeleri

Beslenme açısından ele alacak olursak, bu yosun türü diyet lifi , karbonhidrat , protein ve amino asitler içerir. [2] Ayrıca, B1 vitamini , riboflavin , B3 vitamini , folat, pantotenik asit , vitamini ve vitamini açısından zengin bir kaynaktır İçindeki mineraller ise çinko , bakır , kalsiyum , potasyum , sodyum , demir , magnezyum , bor , iyot ve manganez .

Kelp'in Sağlık yönünden Faydaları

Bu deniz yosununun faydalarına bilimsel olarak bir bakalım. Aslında bu makaleyi yazarken yaptığım araştırmalarda deniz yosunu türlerinden hiç birinin mutfağımıza girmemiş olduğunu farkettim. halbuki her tarafımız deniz. 

Kanseri Önler

Deniz kelp zengin C vitamini kaynağı olması  ve diğer antioksidanlar ihtiva etmesi münasebeti ile kansere sebep olan serbest radikalleri -causing ve onları etkisiz hale getirmede oldukça etkilidir. Aynı zamanda kanserli hücrelerde apoptoz veya hücre ölümüne neden olan fucoidan içerir . [3] Bir yosun olan Kelp, kemoterapiye giren insanlarda ilaç yardımını azalttığı bilinen bir miktar fukoksantini de içerir Tüm bu özellikler sayesinde, kelp kolon, akciğer ve meme kanserini önlemeye yardımcı olan mükemmel bir besindir . Ayrıca vücudu, genellikle kansere yol açan radyasyon zehirlenmesinin feci etkilerinden de korur.

Kilo kaybı

Kelp yağ dokularını azaltmaya yardımcı olan bir protein olan fukoksantin içerir. Aljinatlar yosun bulunan moleküller belirgin bir şekilde obezite yönetiminde yardımcı olur. [4] Ayrıca, bu deniz yosunu kalori bakımından oldukça düşüktür, bu yüzden kilo verme diyetinize ekleyebilirsiniz. 

Tiroid Sağlığını Korur

Kelp hipotiroidizmi önlemeye  yardımcı olabilecek yüksek seviyelerde iyot içerir  [5]  Vücudun her yerinde hormonal işlevi düzenlemeye yardımcı olan en önemli unsurlardan biridir  [6] Uygun miktarda iyot , vücutta fonksiyonel bir metabolizmayı ve uygun enzim aktivitesini garanti eder .  

Anti-aging özellikleri

Antioksidan özellikleri ile kelp, vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltabilir Bu erken yaşlanmayı geciktirmeye ve kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri gibi semptomlara yardımcı olur Ayrıca cilt bakımında yardımcı olur ve cildinizi besler.

PH Dengesini korur

Bir alkali gıda olarak, kelp vücudumuzdaki asit-baz dengesini korumaya yardımcı olur , ki bu birçok bedensel süreç ve uygun sindirim için gereklidir [7] 

Diyabeti kontrol eder

Tip 2 diyabet hastaları , kan glikoz seviyelerini düzenlemede yardımcı olarak diyetine kolayca kelp ekleyebilirler [8] Diyabet hastası kişilerde glisemik kontrolü etkilemede olumlu sonuçlar göstermiştir. 

Kemik Sağlığını Geliştirir

K vitamini bekımından önemli bir besin maddesidir. Kemik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olur. Kelp ayrıca kemiklerimizin güçlü kalmasını sağlayan kalsiyum, bor, çinko, bakır ve manganez gibi önemli mineraller açısından da zengindir [9] Bu antienflamatuar deniz yosunu diyetinize dahil etmek de kemik hasarını zı iyileştirebilir ve artrit ve osteoporozun başlamasını önleyebilir . 

Genel Sağlık

Kelp, proteinin yapı taşları olan 16 farklı amino asit içerir [10] Bu amino asitlerin görevleri şu şekildedir ; hücresel büyümenin hızlandırılması yara iyileşmesini ve kas gelişimini, ve organ fonksiyonlarını iyileştirmek. [11]  

Kan dolaşımını artırır

Deniz yosunu türlerinde zengin bir kaynak olan klorofil kırmızı kan hücresi (RBC) üretimini teşvikte yardımcı olur. [12] Bu durum ise kanda oksijeni artırır ve organ işlevini vücut boyunca optimize eder. 
Ayrıca, kelpte bulunan fucoidan, aynı zamanda, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan harika bir besindir. Bu, inme ve kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltabilir [13] 

Kelp'in Yan Etkileri

Bu deniz yosunu yemek için birçok fayda vardır, ancak aşırı tüketim birçok yan etkiye yol açabilir. Aşağıda belirtilmiştir.
  • Kelp fazla tüketildiğinde toksik olabilen iyot içerir.
  • Sodyumda da çok yüksektir ve bu, potasyum içeriği ile dengelenmiş olmasına rağmen, önceden var olan kalp rahatsızlıkları veya yüksek kolesterol seviyeleri olan kişiler için hala önerilmemektedir .
  • Takviyelerinin uzun süreli kullanımı arsenik zehirlenmesine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, diyetinize eklemeden önce doktorunuza her zaman danıştığınızdan emin olun.
  • Tüketildiği takdirde sağlığınızı daha da zehirli hale getirebilecek bir dizi yosun vardır. Bu yüzden diyetinizde en sağlıklı olanı eklediğinizden emin olun.
REFERANSLAR 

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget