İdrar kaçırma sorunu tüm dünyada yaygın olan bir sorundur. Ülkemizde de kadınların çoğunluğu bu sorun için çözüm yolları aramaktadır. Her geçen yıl tıp dünyasında yeni yöntemlerin uygulanmaya başlaması, bu konuda problemli olan kadınların da yüzünü güldürüyor.
Nedir İdrar Kaçırma?
İdrar kaçırma, 30 yaşın üzerinde ki her dört kadından birinde görülebilen oldukça yaygın ve ciddi bir sorundur. Özellikle de menopoz sonrası dönemde ve çok doğum yapmış kadınlarda, bazen hiç doğum yapmamış genç kızlarda dahi görülebilen idrar kaçırma rahatsızlığına tıpta "inkontinans" denmektedir. Yapılan araştırmalarda kadınların % 25'i hayatlarının herhangi bir döneminde idrar kaçırma sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Kadınların daha uzun yaşaması ile sorun daha da büyümektedir.
İdrar kaçırma öksürme, hapşırma veya gülme gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda ortaya çıkabileceği gibi daha az eforla da meydana gelebilir.
İdrar kaçırma rahatsızlığının en kötü yanı ise "başım dönüyor" veya "halsizim, hastayım" der gibi rahat konuşulamamasıdır.
İdrar kaçırmanın çeşitleri..
İdrar kaçırma başlıca 3 ana grupta incelenir
Stress inkontinans (İdrar kaçırma): Kas, sinir güçsüzlüğüne bağlı
Acil İdrar Yapma Gereksinimi: İdrar kesesinin kontrol edilemeyen otomatik kasılması
Karışık tip: Her iki durumun da varlığı
Stress inkontinans (İdrar kaçırma)
Bu tür daha çok doğum yapmış kadınlarda görülür. Kasık adalelerinin veya sinirlerinin doğum sırasında zedelenmesi sonucu, idrar kesesi boynu öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, yük taşıma, cinsel ilişki sırasında yer değiştirerek veya kapanamayarak karın içinde artan basınçla hasta idrar kaçırır.
Acil İdrar Yapma Gereksinimi
Bu tür idrar kaçırma genelde daha ileri yaşlarda görülse de, idrar kesesinin tahriş olduğu durumlarda (iltihap, taş, tümör, vb) her zaman ortaya çıkabilir. Bu hastalarda küçükken gece yatağa işeme, gece uykudan uyanarak idrar yapma, gündüz çok idrara çıkma daha sıktır. Su sesi ile idrar hissi veya sıkışma olabilir. Genellikle fiziksel aktivite (gülme, konuşma, hapşırma,öksürme, yük kaldırma, cinsel aktivite gibi) ile de tetiği çekilebilen, ansızın idrar yapma hissi duyarak tuvalete koşan hasta tuvalet kapısında idrarını tutamayıp kaçırır.
Karışık tip
Yukarıda bahsedilen her iki durum aynı hastada birlikte vardır.
Doç. Dr. Tolga Ergin'e göre... Acıbadem Hastanesi Kadıköy Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Sorumlusu Doç. Dr. Tolga Ergin, 5-6 kadından birinde ortaya çıkan idrar kaçırma sorununda aşırı kilonun önemli bir etken olduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Ergin, yaptığı yazılı açıklamada, idrar kaçırma sorunu ile karşı karşıya olan birçok hastanın, aşırı kilolu olduğuna işaret
etti. İdrar kaçırmanın her yaş aralığındaki kadında görülebileceğini belirten Ergin, şöyle dedi:
"Aşırı kilo, 5-6 kadından birinde ortaya çıkan idrar kaçırma sorununda önemli bir etken. Bunun dışında menopoz, fazla sayıda zorlanarak gerçekleştirilmiş normal doğum, kronik öksürük gibi karın içi basıncın artmasına neden olabilecek faktörler ve ailede bu hastalığa olan yatkınlık idrar kaçırma nedenleri arasındadır. Eğer ailede veya yakın akrabalarda idrar kaçırma sorunuyla karşı karşıya kalan biri varsa, o kadının idrar kaçırma problemi ile karşılaşma riski 3 kat artıyor."
Aşırı kilo sonucunda karın içi basıncının artarak, idrar torbasında basınç yarattığını, bunun da torba ve idrar yolunu tutan hamak şeklindeki kasların fonksiyonlarını kaybedip, aşağı doğru sarkmasına neden olduğunu belirten Ergin, kadınları idrar kaçırma sorunu ile karşılaşmamaları için kilolarına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Ergin, kadınların büyük bir çoğunluğunun bu sorun yüzünden doktora gitmekten utandığı ve çekindiğini kaydederek, hastalığın tanısının konulmasının, bir muayene süresi içinde bittiğini ifade etti. İdrar kaçırma sorunu olan kadınlarda, şikayete ve idrar kaçırmanın tipine göre tedavi basamakları olduğunu dile getiren Ergin, şunları kaydetti:
"Öncelikle hastaya, kegel egzersizleri denilen idrar yollarını istemli olarak kasıp bırakmaya dayanan egzersizler öğretiliyor. Böylece idrar yolları kaslarının güçlendirilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Ayrıca sıvı kısıtlanması, diyet değişiklikleri ve kilo verdirmek gibi ek önerilerde bulunuluyor. Bütün bunların sonunda şikayetler hala devam ediyorsa, son basamak cerrahi tedavidir."
Yorum Gönder
yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.