ofisde calisanlara diyet onerileri

OFİSTE ÇALIŞANLAR İÇİN DİYET ÖNERİLERİ
DİYETİSYEN AŞKIN YÜKSEL*
Günümüzde özellikle uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçirenlerde obezite görülme sıklığı sürekli artıyor. Oysa çalışırken de doğru beslenmek ve fazla kilolardan kurtulmak pekala mümkün.

Pek çok insan çalışırken doğru beslenmeye fırsat bulamadığından yakınır. Fazla kiloların yegane suçlusu da çoğunlukla uzun süren çalışma saatleri olarak gösterilir. Oysa çalışırken de doğru beslenmek ve fazla kilolardan kurtulmak mümkün. Bir kere çalışırken mümkün olduğu kadar hareket edin. Günümüzde kilo sorunu yaşayan kişilerin artması ve herkesin yeni diyetlerin peşinde koşmasının en önemli sebeplerinden biri egzersiz yapma alışkanlıklarında ve günlük hareketlerimizdeki azalmadır. Özellikle uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçiren çalışanlarda obezite görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Bunun en önemli nedenleri arasında uzun süre masa başında oturmanın yanı sıra toplu çalışma alanlarında aralarda atıştırılan abur-cubur besinlerin birbirine ikramları, öğle yemeğini masada fast food tarzı yağlı ve kalorili besinlerden oluşan bir menüyle yapma, sürekli çay, kahve, meşrubat tarzı besinleri tüketme, ofis içerisinde ara öğün bulundurmama, toplantıların sık ve uzun saatler alması sonucunda ara veya ana öğünleri atlama gibi birçok neden sayılabilir.

Ofiste masa başında çalışanlara öneriler…
* Mümkünse öğle yemeğinizi telefon ile sipariş etmeyin. Yakın bir restorana giderek öğle yemeği saatinde hareketinizi artırın.
* Ofis dışına çıkamıyorsanız, telefonda vereceğiniz siparişte yemeklerin yüksek yağ ve kalori içermemesine dikkat edin. Kepekli sandviç, ton balıklı salata, ızgara köfte, ayran tarzında menüler tercih edin. Pizza, hamburger tarzı yemekler hem yüksek kalorilidir hem de iş veriminizi düşürür.
* Her 15 dk'da bir omuz, kol ve bacaklarınızı hareket ettirin. Ofiste yapılabilecek egzersizleri gün içerisinde birkaç kez uygulayın.
* Çay, kahve, meşrubat tarzı içecekler yerine masanıza şık bir sürahi alın ve bol bol su tüketin. Çay ve kahve yerine bitki çaylarını tercih edin. Özellikle stresi azalttığı için rezene ve bağışıklık sisteminiz için adaçayı, ıhlamuru tercih edin.
* Çalışırken herhangi bir şey gerekli olduğunda masadan kalkarak siz alınız, iş arkadaşlarınızla iletişimi telefonla yapmak için yerinizden kalkarak siz yapınız. Bu küçük hareketler bile gün içerisinde harcadığınız enerjinin artmasına sebep olacaktır.
* İşyerine gelip giderken özel aracınızı değil servisi kullanınız ve servisten evinize 2-3 durak önce inip-bininiz, bu tür 15-20 dk yürüyüşler günlük egzersizimizin artmasına sebep olacaktır.
* Çekmecenize kuru kayısı, incir, grisini, kepekli bisküvi, ceviz, fındık tarzı bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyun. Metabolizma hızının hızlanması ve çok acıkıp bir sonraki ana öğünde fazla miktarda yememizi engelleyen ara öğünlerdir. Bu yüzden bu tür besinler elinizin altında olsun ve 3-4 saatte bir bu tür besinleri atıştırın.
* Toplantı esnasında veya ofiste yiyecek bir şeyler yemeniz mümkün değilse ara öğün olarak tam sütten yapılmış kafeinsiz kahveyi tercih edebilirsiniz.
* Öğle yemeğinde karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekleri tercih edin. Özellikle salata ve protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmanızı engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmanıza sebep olacaktır.
* Öğle yemeğinde kan şekerini hızla yükselten glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durun, örneğin makarna yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepek ekmek vb. tercihler yapın.
* Tatlı, özellikle hamurlu tatlıları tüketmeyin, tatlı yemek isterseniz 1-2 bisküvi veya meyve tarzı besinlerle tatlı isteğinizi geçiştirin.

Ofis çalışanları için örnek menü
Sabah:
* 1 adet kepekli tost+bitki çayı veya 6-7 kaşık buğday gevreği+1 bardak süt+2 adet ceviz
Ara:
* 3 adet kuru kayısı
Öğle:
* 100 gr ızgara et/tavuk/balık
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı salata, 2-3 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği,1-2 dilim kepek ekmek veya, 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı ton balıklı/tavuklu veya peynirli salata veya (ofiste yemek zorundaysanız), 2 porsiyon meyve+1 kase yoğurt veya ton balıklı/peynirli/tavuklu kepekli sandviç+ayran
Ara:
* 1-2 porsiyon meyve veya 3-4 kepekli bisküvi+1 dilim peynir veya, 1/2 simit +ayran veya 1 kepekli tost veya, 1 bardak süt+1-2 grisini
Akşam:
* 1 tabak sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği veya sebzeli et sote, 4-5 kaşık bulgur pilavı veya 1 dilim kepek ekmek, bol salata , 1 kase yoğurt
Gece:
* 1-2 porsiyon meyve
*TBV Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget