tirnak sorunlari

TIRNAK SORUNLARI
Beyaz Tırnaklar

Leuconychia(Yunanca Leukos=Beyaz). Tırnağın bir darbe alınmasına, soya çekime veya özensiz ve bilinçsiz yapılan manikürlere bağlı olabilmektedir. İç kaynaklı nedenler, menstürasyon(aybaşı) veya şiddetli hastalıklarla ilgili olabilmektedir.

Kahverengi veya Siyah Tırnaklar
Çoğunlukla, potasyum permanganat, gümüş nitrat, zararlı kozmetik ürünleri(tırnak cilası,saç boyası vb)gibi zarar verici ürünlerle uğraşan kuaförler, marangozlar, fırıncılar ve fotoğrafçıların maruz kaldığı mesleki etkenlerden kaynaklanmaktadır. Tütün de buna neden olabilmektedir. Tırnak herhangi bir anormallik olduğunda bir dermatologa başvurulmalıdır. Dermatolog tam bir teşhiste bulunacak ve bir tedavi önerecektir.


Tırnak Yüzeyindeki Yaygın Sorunlar
A- Uzunlamasına Çukurlar
Tırnak boyunca uzanan paralel çizgiler(karışıklar), tırnağın uzayan bölümüne eriştikleri zaman çatlayabilir ve çirkin bir görünüm oluşturulabilir.

B- Enine Oluklar
Matrise zarar veren şiddetli enfeksiyon nedeni olabilmektedir ve tırnağın enine doğru uzanan ve zamanla büyüyen derin oyuklar halinde kendini göstermektedir.

C- Benekli Aşınmalar
Sayısı, büyüklüğü ve yerleşimi açısından değişen tırnak yüzeyindeki küçük çöküntüler, çoğunlukla cilt rahatsızlıkları ile ilgilidir.

D- Kırılgan Tırnak
Bu, oldukça yaygın bir durumdur. Kırılganlık tırnağın uzun kısmında enine çatlaklara veya ayrılmalara yol açar. Tırnağın uzun kısımları sık sık, tabakalar halinde soyulacaktır. Bunun nedenleri çoğunlukla geneldir, fakat bazı spesifik olanları vardır. Güçlü deterjanlar, benzin çözücüleri çok sık manikür yapılması veya tırnakları uzun süre sabunlu suda veya bir takım ilaçların içinde tutulması, iç kaynaklı nedenler arasında anemi veya kötü periferal kan dolaşımı yer almaktadır.

Doktorlar, kırılgan tırnak durumları ile karşılaştıklarında çoğunlukla, suya fazla maruz kalmaktan kaçınılmasını, tırnakların kısa tutulmasını güçlü aşındırıcı maddeler kullanırken ve tüm ev işleri esnasında, içi pamuklu kauçuk eldivenler kullanarak ellerin korunmasını önerirler.

Normal, Sağlıklı Tırnaklar

Sert fakat esnektirler, darbeleri kırılmadan ve çatlamadan emebilirler. Yüzeyleri düzgündür, hafif bir parlaklığı vardır ve uçları soyulmaz ve tabakalar halinde ayrılmaz.

Sağlıklı Fakat Hassas Tırnaklar
Dikkat edilmezse kolayca çatlar ve kırılır.
Nedeni : Mineral ve kalsiyum eksikliklerinden yada suya ve sert temizlik ürünlerine uzun süre maruz kalmadan dolayı ortaya çıkar.

Yumuşak, Zayıf Tırnaklar

İnce kırılgan tırnaklar
Her an kırılmaya ve ayrılmaya hazırdır, güçlendirilmesi gereklidir.
Nedeni : Nedeni çoğunlukla kalsiyum, mineral ve vitamin eksikliğidir, fakat aynı zamanda hastalıklarla ortaya çıkabilir.

Kuru, Hassas Tırnaklar
Parlaklığı, esnekliği ve darbelere karşı direnci yoktur.
Nedeni : Nedeni çoğunlukla, alınan besinlerdeki besleyici maddelerin yeterli miktarda olmamasıdır fakat aynı zamanda deterjan gibi sert maddelerinde temastan da kaynaklanabilmektedir.

Çukurlu Tırnaklar
Tırnak yüzeyi düzgün değil pütürlüdür ve pütürler tırnak tabanından, ucuna doğru uzanır.
Nedeni : Bu durum hastalıklar yanında çeşitli dermatolojik rahatsızlıklar ile de alakalıdır.

Ayrılan, Çatlayan Tırnaklar
Ayrılabilen veya kopabilen kırılgan uçlara sahiptir.
Nedeni : Beslenme eksiklikleri veya suya ve güçlü temizlik maddelerine fazla maruz kalma.

Tırnak Yeme
Hoş olmayan, bakımsız bir görüntüye sahiptir.
Nedeni : Çoğunlukla çocuklukta ortaya çıkan, sinirsel bir alışkanlıktır.

Yavaş Uzayan Tırnaklar
Geç uzarlar; bu yüzden herhangi bir zarar yada düzensizlik daha uzun süre etkisini gösterir.
Nedeni : Bu durum kalıtsal olabilir veya bir hastalık yada...

Lekeli ve Sararmış Tırnaklar
Sevimsiz çizgilere veya lekelere sahiptir.

Fazla Uzamış Tırnak Etleri

Tırnağın düzgün çerçevesini bozar ve ayrılarak, rahatsız edici şeytan tırnakları oluşturur.
Nedeni : Kütikülün çok fazla olması sistematik olabilir, fakat düzenli nemlendirmeye ve fazla olan dokuların temizlenmesine gereken özenin gösterilmemesi, en sık rastlanılan nedenidir.

Kalın, Esnemeyen Tırnaklar
Göze hoş görünmez ve rahatsızlık verirler.
Nedeni : Keratin, kalsiyum veya silikona doyduğunda ortaya çıkar. Bu tip tırnaklar çoğunlukla, arteryoskleroz hastalığına yakalanmış olan kişilerde görülmektedir. Sürekli ağır el işleri yapılması da keratinizasyonun aşırı olmasına ve tırnakların kalınlaşmasına neden olabilir.

Kolayca eğrilir, kırılır ve korunmaya ihtiyaç duyar.
Nedeni : Günlük alınan besinlerde yeterli vitamini ve minerallerin olmayışı, ayrıca hastalıklara da neden olabilir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget