ayak sagligi

Tüm vücudumuzun ağırlığını çekmesine rağmen en az önem gösterdiğimiz uzvumuzdur ayaklarımız. Fakat küçümsediğimiz ayak sorunları, ciddi bir hastalığın göstergesi olabilir.
Ayakkabı seçiminde modanın dayattığı modelleri mi tercih ediyorsunuz yoksa ayak sağlığınızı ön planda tutacak modelleri mi? Bu soruya vereceğiniz cevap ayaklarınıza gösterdiğiniz ilgiyi kanıtlayacaktır. Maalesef tüm vücudun yükünü çeken ayaklar en az özen gösterilen uzuvlardan birisi. Ayak sorunlarını araştıran ve tedavi yolları bulan podiatri bilimi var. Ve bu bilimin yaptığı araştırmalar gösteriyor ki; ayak sağlığına ve estetiğine pek önem göstermiyoruz. Ayak terlemeleri, nasırlar, duruş bozuklukları, mantar ve topuktaki yarıklar, tırnak batmaları ayakta görülen rahatsızlıkların başlıcaları. Ayak estetiğini bozan ve acı veren birçok sorun için tedaviye ya da bakıma dahi ihtiyaç duyulmuyor. Oysa çok az vaktinizi alacak bir ilgi ve dikkat yeterli. Dermatolog Dr. Gaye Ü. Sarıkan, bir podiatri (ayak sağlığı) uzmanı. Suadiye’deki Viva La Vida kliniğinde son derece modern bir ayak sağlık merkezi kurmuş. Burada bir diş doktorunun kliniğinde bulunan cinsten birçok cihaz var. Bunlar tırnak batması, mantar, duruş bozukluğu ve topuk yarıklarını en modern teknoloji ile tedavi etmeyi sağlayıcı aletler. Mesela tırnak batması için çok ağrılı ve sancılı bir tedavi cinsi olan tırnak çekmenin yerine Sarıkan, tel takma tedavisi uyguluyor. Diş teli gibi ince bir tel, tırnağın bir ucundan diğerine doğru geçiriliyor. Böylelikle tırnağın yuvasına yerleşmesi yani etin içine doğru uzaması engelleniyor. Bu tel, o kadar ince ki taktıran, varlığını fark etmiyor, çorap ve de ayakkabı giyebiliyor.
Ülkemizde sık görülen bir ayak problemi de duruş bozukluğu. Ayak parmaklarının birbirinin üstüne doğru kayık olması, parmaklar arasında boşlukların bulunmaması ve yan basmak gibi duruş bozuklukları, romatizmal bir rahatsızlık olabilir. Romatizmayla ilgili genel bir tedavi uygulanacağı gibi sırf ayakla ilgili de tedavi uygulanabiliyor. Bu durumda Sarıkan, parmak aralarına makaralar yerleştiriyor ve duruş bozukluğunu düzeltiyor. Ayak tabanı ve parmaklarının sağlığı için ayakkabı seçimi yine çok önemli. Uzun yola çıkacağınız zaman ve de çalışan birisiyseniz mutlaka ortopedik bir ayakkabı giymeniz gerekiyor. Çünkü birçok bel ve sırt ağrılarına, aşırı yorgunluk hissine, giyilen rahatsız ayakkabılar sebep olabiliyor.

Başkasının terliğini giymeyin

Sarıkan, ev içinde de terlik ya da ev ayakkabısıyla dolaşmayı öneriyor. Çünkü çıplak ayakla dolaşmak topuk yarıklarına davetiye çıkartıyor. Sarıkan, eşiniz, çocuğunuz ya da kardeşiniz dahi olsa başkasının terliğini giymemek gerektiğini söylüyor. Çünkü terlik yoluyla bakteriyel ve mikrobik ayak problemleri yayılabilir. Sarıkan, ayakların ve parmak aralarının abdest aldıktan ve denize girdikten sonra da mutlaka kurulanmasını öneriyor. Kurulanmadığı zaman parmak aralarında bakteriler oluşabilir. Ve sıcak havalarda bu bölgelerde kızarıklık, mantarlanma görülebilir.***
Topuklar için ponza taşı kullanmak doğru mu?

Topuklarda ve ayak altlarında ölü deri tabakasının oluşturduğu görüntüden kurtulmak için banyodan sonra veya banyo sırasında ponza taşı kullanılır. Dr. Gaye Sarıkan, bunu pek tavsiye etmiyor. Fakat aşırı yoğun bir ölü deri tabakası olması gibi zorunlu durumlarda ise bu işlemden sonra mutlaka nemlendirici krem sürülmesi gerektiğini söylüyor. Bu, vazelin ya da ayak bakım kremi olabilir. Çünkü topukları törpülemek ya da ponza taşı kullanmak buralarda travmaya sebep oluyor. Cildi, nemlendiriciyle yatıştırmak gerekiyor.

Ayak şişliklerinin de tedavisi var
Kısa bir yürüyüş sonrası bile ayakları ve bacakları şişenler var. Bu durumu lenf dolaşım sistemindeki aksaklıklara bağlayan Dr. Gaye Sarıkan, tedavisinin olduğunu söylüyor; tıpkı ayak terlemesinin tedavisi olduğu gibi. Rahatsız edici boyutlarda ise bir dermatoloğa ya da podiatri uzmanına uğramakta fayda var. El ve ayak tırnaklarında bozuklukların olması, -çizikler ve lekeler- hep vitamin ve mineral eksikliğine bağlanır. Fakat çoğunlukla sebep bunlar olmayabiliyor. Tırnaklar, derinin bir uzantısı. Dolayısıyla deride görülebilen birçok rahatsızlık tırnakta da olabiliyor. Mesela bu durum sedef hastalığı ya da diken hastalığının bir tezahürü olabilir. Bu sebeple bir uzmanın görmesi ve uygun tedaviyi uygulaması gerekebilir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget