5 saglik sorununa 5 uzman yorumu

5 sağlık sorununa 5 uzman yanıtı!

Bazı kronik hastalıklar var ki, peşimizi yıllar boyu bırakmayıp, hayatı bizim için çekilmez kılabiliyorlar. Bunların yarattığı ağrı ve sızılar ise en beklenmedik anlarda kapımızı çalabiliyor. Antalya'da düzenlenen 10. İç Hastalıkları Kongresi'nde yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyen bu hastalıklar, tüm detaylarıyla ele alındı, yeni tedavi yöntemleri masaya yatırıldı. Biz de sizin için bu kongreyi takip ettik ve 3 uzmana en sık rastlanan hastalıklarla baş etmenin püf noktalarını sorduk...

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndan Prof Dr. Fatih Beşışık, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakütesi Romatoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. İhsan Ertenli ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Şerife Gül Öz, en sık karşılaşılan 5 sağlık sorunuyla barışık yaşamanın formüllerini sizler için bir bir sıraladılar:

Baş ağrılarımı nasıl dindirebilirim?
Baş ağrısını dindirmek için her gün aynı saatte yatıp kalkmaya ve en az 7-8 saat uyumaya gayret edin. Düzenli spor yapmaya da özen gösterin. Çünkü, vücudunuz egzersiz sırasında doğal ağrı kesici olarak bilinen 'endorfin' hormonu salgılıyor. Bu hormon, baş ağrılarının sıklığını azaltıyor ve süresini kısaltıyor. Sigarayı mutlaka bırakın. Sigara baş ağrısını tetikleyebildiği gibi, tedavinin başarısını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ağrı dindiren etkiye sahip bitki çaylarından günde 2 fincan içebilirsiniz. Soğuk duş alın. Soğuk suyla alacağınız duş kan basıncınızın normal değerlere düşmesine yardımcı olur. Ensenize ve şakaklarınıza masaj yapmanız da fayda sağlar. Başınıza uygulayacağınız buz kompresi ağrıların şiddetinin hafiflemesine katkıda bulunabilir. En önemlisi de kendinizi stresin olumsuz etkilerinden arındırmaya çalışın.

Bol C vitamini alarak gripten korunabilir miyim?

C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ama sanılanın aksine sizi gripten korumaz. Hatta aşırı derecede alınan C vitamini ishale bile neden olabilir. Bu da hastalığın ağırlaşmasına, iyileşmenin gecikmesine yol açar. Gripten korunmanızın en iyi yolu ise her yıl düzenli olarak aşı yaptırmak. Aşı olmak için en uygun zaman ekim - kasım ayları olsa da, bu süre mart ayına kadar da uzatılabiliyor. Aşının yanı sıra bazı önlemler alarak gribin bulaşma riskini daha da azaltabilirsiniz. Bunun için sağlıklı yaşam tarzını benimsemelisiniz Bunları; yeterince ve düzenli uyumak, dengeli beslenmek, bol bol sıvı tüketmek, düzenli spor yapmak ve stresten uzak kalmak olarak sıralayabiliriz.

Bel ağrısından koruyan sihirli formüller var mı?

Yürürken veya ayakta dururken belinizi, sırtınızı daima dik ve dengeli tutun. Ağırlığınızı her iki bacağa eşit olarak paylaştırın. Ayakta dururken her iki omuz ve kalçanız aynı hizada olmalı. Uzun süre aynı vücut pozisyonunda kalmayın. Bel ağrılarının bir kısmı günlük hayatta yaşadığımız stres, endişe, üzüntü gibi duygular sonucu gelişiyor. Eğer bu duygularla kendiniz başa çıkamıyorsanız, bir uzman yardımı alın. Hareketli bir hayatı benimseyin ve sporu yaşam biçimi haline getirin. Omurga kaslarınızı düzenli olarak çalıştıran egzersizler yapın. Her gün beyaz peynir ve yoğurt yemeyi veya süt içmeyi alışkanlık haline getirin. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutun. Unutmayın ki aldığınız her bir kilo bel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Metabolik sendrom'dan nasıl korunabilirim?

Koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan metabolik sendromu önlemek için her gün yarım saatten az olmamak üzere, mümkünse bir saat yürüyün. Yürüyüş yerine egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, bunun için haftanın beş gününü ayırın. Yüzme, bisiklet ve hafif ağırlıklarla çalışmak, en uygun egzersizlerden. Akdeniz diyeti ile beslenin. Yemeklerden sonra tatlı değil, meyve tüketin. Gün boyunca saatlerce aç durup, akşam öğününde abartılı yemeyin. Günde 3 öğün ve üzerinde beslenmeye dikkat edin. Hamurlu ve şekerli gıdalara ambargo koyun.

Yüksek tansiyonumu nasıl düşürebilirim?

Yaşam alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklerle yüksek tansiyonunuzun düşmesine katkı sağlayabilirsiniz. Aklınızda bulunsun, kilonuz ne kadar artarsa, tansiyonunuz da o kadar yükselir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey, fazla kilolarınızdan kurtulmak olmalı. Daha çok hareket etmeniz, kilo vermenize yardımcı olduğu gibi, tansiyonunuzun düşmesine de yardımcı olur. Her gün 30-45 dakika tempolu bir şekilde yürüyün. En önemlisi de günlük tuz tüketimini 6 gram ile sınırlayın. Tuz tüketimini sınırlandırırken, süt ürünleri ve sebze ile meyvede bolca bulunan kalsiyum ile potasyumdan zengin besinler tüketin.

Formsante Dergisi

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget