erkeklerin-kalbi-yalnizliga-dayanmiyor

Erkeklerin kalbi yalnızlığa dayanmıyor

Yalnız yaşayan erkeklerde damar tıkanıklığı yapan bir molekülün seviyesi arttığı tespit edildi

Sosyal erkeklerin kalp sorunu yaşama riski, asosyal olanlara göre daha düşük çıktı. 3 bin 267 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmayı yorumlayan uzmanlar, sosyal açıdan izole kişilerin daha hareketsiz olduklarını ve daha fazla sigara içtiklerini söyleyerek kalp riskinin bu iki faktör nedeniyle yükseldiğini belirtti.

ABD Kalp Derneği toplantısında sunulan Framingham Kalp Araştırması'nda, arkadaşları ve ailesiyle yakın bağ kurmayan erkeklerde, iltihaplanmaya neden olan interleukin-6 adlı molekül seviyesi daha yüksek olduğu görüldü. İltihaplanma sonucu beyaz kan hücreleri damar duvarına yapışarak damar tıkanıklığına neden olabiliyor.

Araştırmacılar, ABD'li katılımcılara, medeni halleri, akraba ve yakın arkadaş sayıları gibi bilgiler ile herhangi bir toplantıya katılıp katılmadıklarını ya da sosyal bir gruba dahil olup olmadıklarını sordu. Bu bilgiler ışığında sosyal ağlar, birden (sosyal izolasyon) dörde (sosyal birleşme) kadar derecelendirildi. Kalp hastalığına yol açan belirgin risk faktörleri dikkate alındığında sosyal yönden en zayıf seviyede olan erkeklerin interleukin-6 seviyesi en yüksek oranda çıktı.

Araştırmacılar sosyal açıdan yalıtılmış erkeklerde interleukin-6'nın, dolayısıyla iltihaplanmanın ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. Bu erkeklerin dışa dönük olanlara göre daha depresif ve daha fazla stres altında oldukları belirtiliyor. Uzmanlar, kalp sağlıklarını korumaları için bu kişilere aile ve arkadaş çevreleriyle yakın ilişki içinde olmalarını tavsiye ediyorlar.

Kadında nitelik önemli

Araştırmanın çarpıcı bir sonucu ise sosyal ve asosyal kadınlar arasında kalp riski açısından fark görülmemesi. Bu noktada araştırmanın kadınlar için eksik olabileceği, çünkü sosyal ilişkilerin niteliğinin değil niceliğinin sorgulandığı, kadınlar için niteliğin daha önemli olabileceği belirtiliyor.

Zaman Online

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget