Alkanna

Diğer İsimler: Alkanet, Alkanna lehmanii, Alkanna Radix, Alkanna tinctoria, Alkanna tuberculata, Anchusa, Anchusa bracteolata, Anchusa tuberculata, Buglosse des Teinturiers, Boyacı Bugloss, Kına, Lithospermum lehmanii, Orcanète, Orcanette, Orcanette des Teinturiers, Orchanet, Radix Anchusae. 
Alkanna bir bitkidir. Yaprak ve kök ilaç yapmak için kullanılır. Kök, sonbaharda hasat edilir ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulabilir.


Alkanna'nın Özel Önlemleri

  • Alkanna'yı ilaç olarak kullanmanın bir çok endişesi vardır, çünkü hepatotoksik pirolidinid alkaloidler (PA) olarak adlandırılan zararlı kimyasallar içerir. Hepatotoksik PA'lar karaciğerdeki damarlardaki kan akışını engelleyebilir ve karaciğer hasarına neden olabilir. Hepatotoksik PA'lar ayrıca kansere ve doğum kusurlarına da neden olabilir. Alkanna ürünlerinin bazı perakendecileri bu zehirli kimyasalları çıkarmaya çalışırlar. Belirli saflık standartlarını karşılarlarsa, bu ürünler “hepatotoksik PA içermez” olarak etiketlenebilir. “Hepatotoksik PA içermeyen” sertifikalı ve etiketli olmayan Alkanna preparatları UNSAFE olarak kabul edilir.
  • Ayrıca, kırık ciltlere alkanna uygulamak UNSAFE'dir. Alkannadaki tehlikeli kimyasallar, kırık deri ile hızlı bir şekilde emilebilir ve vücut çapında toksisiteye neden olabilir. Sertifikalı olmayan ve “hepatotoksik PA içermeyen” etiketli olmayan alkanna içeren cilt ürünlerini temizleyin. Alkannayı kırılmamış cilde uygulamak güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi yok. Kullanmamak için en iyisi.
  • Hamilelik veya emzirme: Hamile iseniz alkanna kullanmayın. Hepatotoksik pirolizidin alkaloidleri (PA) içeren preparatlar, karaciğer hasarının yanı sıra doğum kusurlarına da neden olabilir. Hamilelik sırasında hepatotoksik PA içermeyen preparatları kullanmanın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanımından kaçının.
  • Emziriyorsanız, alkanna kullanmak UNSAFE'dir. Hepatotoksik PA'lar anne sütüne geçebilir ve emziren bebeğe zarar verebilir. Emzirme sırasında hepatotoksik PA içermeyen preparatları kullanmanın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi yoktur.
  • Karaciğer hastalığı: Alkanna hepatotoksik pirolizidin alkaloidler (PA) adı verilen kimyasallar içerir. Bu kimyasallar karaciğere zarar verir ve mevcut karaciğer hastalıklarını kötüleştirir.
  • Karaciğer tarafından diğer ilaçların bozulmasını arttıran ilaçlar (Sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) indükleyicileri) ALKANNA ile etkileşime girer.

Alkanna'nın yararları ve kullanımları

Kök, antibakteriyel, antipruritik, büzücü ve kırılgandır.
  • Variköz venlerin, indolent ülserlerin, yatak yaralarının ve kaşıntı döküntülerinin tedavisinde harici olarak kullanılır.
  • Ciddi güvenlik endişelerine rağmen, insanlar ishal ve mide ülserleri için alkanna kullanmaktadır.
  • Alkanna bazen yaraları iyileştirmek ve cilt hastalıklarını tedavi etmek için doğrudan cilde uygulanır.

Dozaj

Sadece harici kullanım veya gargara için (kaynatılır suda kaynatın ve yutmadan gargara.)

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget