rezene (Foeniculum vulgare) faydaları yan etkileri kullanım şekli

Bitkisel isim

  • Aile Umbelliferae
  • Foeniculum vulgare

Ortak isimler

  • Büyük rezene, Tatlı rezene, Yabani rezene, Fenkel, Acı rezene, Bahçe rezenesi
  • İspanyolca : Hinojo, Hinojo de Castillo, Cilantrillo
    rezene yeşil hali ve kökü

Dikkat

  • Hamilelik sırasında tıbbi dozlardan kaçının.
  • Kontakt dermatite ve / veya ışığa neden olabilir.
  • Tohumlar aşırı miktarlarda potansiyel olarak zehirli olduğundan önerilen dozu aşmayınız.
  • Uçucu yağ asla dahili olarak alınmamalıdır.
  • Küçük miktarlarda seyreltilmemiş rezene yağını bile almak mide bulantısı, kusma ve nöbetlere neden olabilir.
  • Hepatit, siroz veya diğer karaciğer rahatsızlıkları olanlar rezene almamaları için tavsiye edilir.

Açıklama

Rezene, Akdeniz bölgesine özgüdür, ancak şu anda dünya çapında yetiştirilmektedir. Sonbaharda toplanan, koyu yeşil, tüylü yaprakları, sarı çiçekleri uterus ve küçük, çıkıntılı, oval biçimli tohumları olan, yaklaşık 1 metre yükseklikte yetişen bir aromatik bitkidir ve uzun ömürlüdür. Uzun sapları, kereviz gibi görünür ve çoğu zaman sebze olarak tüketilirken, yapraklar ve tohumlar gıdaları tatlandırmak için kullanılır. Rezene tadı ve aroması bazen anason  ile karıştırılmış olsa da, bitki aslında kimyon  ile ilgilidir.


Tarihçe: 

Rezene en eski ekili bitkilerden biridir ve Romalılar tarafından çok değerlidir. Savaşçılar iyi sağlığını korumak için alırken, kadınları obeziteyi durdurmak için aldı.


Romalılar ayrıca yılanların bitkinin bitkisini “insan vizyonunun azalması” için tavsiye etmek için Pliny'i teşvik eden gözlerini iyileştirmek için bitkinin suyunu emdiğini düşünüyordu.

Anglo-Saksonların dokuz kutsal otlarından biriydi.

812 yılında Charlemagne, iyileşme özellikleri nedeniyle her bahçede gerekli olduğunu ilan etti.

Yunan adı maratondur ve “zayıf büyümesi” anlamına gelir. Kilo kaybı konusundaki itibarından dolayı bitkiye verilmiştir.

Ortaçağda, tohumlar, kilise hizmetlerinde mide yankılanmalarını durdurmak için çiğnendi.


Solunduğunda teneffüs edilmesi çoğu zaman solunum hastalıklarını tedavi etmenin bir yoluydu. 10ncu yüzyıl Anglo-Sakson tıbbi metni olan Lacnunga, “Rezene ve haşhaş (kuru ot ya da koşma) ve pamuğu yanınıza alın ve rüzgârın olduğu tarafa bir arada yakılmasını” tavsiye eder ve uygulayıcı “reek” hastalarını tavsiye eder. buharla. Bu, terehanenin Amerikan yerlilerinin kullanımı veya buharlama işlemine eklenecek sıcak kayaların üzerine otların yerleştirildiği modern saunaya benzer.


Anahtar eylemler

  • antispazmodik

Anahtar bileşenler

  • Uçucu yağ (% 80 anethole,% 18-22 fenchone ve metil chavicol'den oluşan% 8)
    Rezene tohumları ve meyvesi

Tıbbi Parçalar

Tohumlar, uçucu yağ, kök

Kök bazen tıbbi olarak kullanılsa da, tohum kadar etkili değildir ve esas olarak bir sebze olarak kullanılır

Fenchone keskin bir gazdır.

Estragole bir fitoöstrojen hafif taklit eden kadın hormonu estrojen ve bir kez şişkinlik, meme hassasiyeti, diğer PMS belirtileri, kramp ve tedavisinde kullanılan sentetik bir versiyonunu elde etmek için kullanıldı.

Rezene tohumu ekstrelerinin yumuşak kas kasılmalarını azaltarak kas spazmlarını yatıştırdığı kanıtlanmıştır.

Çalışmalar, rezene içindeki maddelerin çok sayıda Avrupa öksürüğü tedavisinde rezene ilavesini destekleme eğilimi gösteren balgamı inceleyerek ve gevşeterek hava yolu tıkanıklığını azaltabildiğini göstermektedir.

Rezene faydaları nelerdir?

Çalışmalar rezene harika antioksidan, anti-inflamatuar, karminatif, dekonjestan ve spazmolitik özelliklere sahip olduğunu bulduk. Tohumlar çeşitli mineraller, fitoöstrojenler ve flavonoidler, karetenoidler, fenchone, camphene ve anethole gibi filokütinler içerir. Bu elementler rezene şişmanlık, şişkinlik, hazımsızlık, irritabl bağırsak sendromu (IBS), hipertansiyon, hemşirelik kadınlarında düşük süt üretimi, premenstrüel sendrom (PMS), hormonal dengesizlik, düşük libido, morluklar, ağız kokusu, kolik tedavisinde kullanılmak üzere izin verir. bebekler, görme azalması, sinüs tıkanıklığı ve kronik öksürükler.

AĞIZ KOKUSU

Kötü nefes veya Halitoz genellikle sindirim bozukluklarından kaynaklanır. Rezene tohumları, ağız kokusu için mükemmel bir doğal çözümdür, çünkü tohumlar bu sindirim probleminin yanı sıra taze bir aromatik koku sağlar.
  • Bir gün boyunca bir buçuk çay kaşığı rezene tohumu çiğneyin.
  • Sıcak bir rezene çayı, ağız kokusunu azaltmak için ağız gargarası olarak kullanılabilir.

SOĞUK, GRİP VE SİNÜS BOZUKLUKLARI

Birkaç çalışma, Rezene tohumlarının sinüs tıkanıklığı, kronik öksürük ve grip semptomları ile yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Burun Tıkanıklığı Bir tencerede 1 litre su kaynatın ve 4-5 çay kaşığı rezene tohumu ekleyin. Tencerenin üzerine koyun ve başınızı bir havlu ya da büyük bir bezle kaplayarak buharları soluyun.
Boğaz ağrısı Gargara sıcak rezene çayı günde 2-3 kez ve geceleri uyumadan önce.
Öksürük ve Grip Belirtileri Yaklaşık 5 dakika boyunca bir bardak su içinde bir çay kaşığı rezene tohumu kaynatılarak Rezene çayı yapın. Tatlandırmak için bal ekle ve bu çayı günde üç kez iç.

BEBEKLERDE KOLİK

Kolik, bebekleri etkileyen bir durumdur ve uzun süreli ve kontrol edilemeyen ağlama ile karakterizedir. Kolikin asıl nedeni her zaman bilinmese de, yaygın bir teori, bağırsak spazmı veya kramp gibi sindirim problemlerinden kaynaklanabilir. Bu durumda, rezene bu belirtilerden kurtulmak için kullanılabilir. Basit bir çözüm Rezene su veya Rezene şurubu yapmak ve acil durumlar için buzdolabında saklamaktır.
Rezene Suyu 5 dakika boyunca bir bardak su içinde bir çay kaşığı rezene tohumu kaynatın. Yarım çay kaşığı şeker ekleyin. Karışımı soğumaya bırakın ve sonra tohumları süzün. Bu Rezene suyunun bir çay kaşığı bebeğe günde üç kez veya semptomlar bitene kadar verin.
Rezene Şurubu Rezene Şurubu yapmak için, bir fincan suya 3 çay kaşığı rezene tohumu kaynatın. Yarım bardak şeker ekleyin ve karışım şurubun kıvamını geliştirene kadar kaynatın. Bu Rezene şurubunun 1/4 çay kaşığı bebeğe iki kez semptomlar gelene kadar verin.

MENSTRÜEL VE MENOPOZ SORUNLARI

Rezene ait antispazmodik, fitoestrojenik ve anti-inflamatuar özellikler, rahim içindeki kasları yumuşatabilir ve bu da PMS ve menstruasyonla ilişkili kramp ve rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Rezene ayrıca vücuttaki östrojen seviyelerini dengeleyerek sıcak basmaları ve diğer menopoz problemlerini hafifletebilir. Bu nedenle, menstruasyon krampları, PMS ve menopoz semptomları için basit bir çare aşağıdaki gibi bir Rezene çayı yapmaktır:
  • Bir bardak su kaynatın.
  • Kaynar suya bir çay kaşığı rezene tohumu ekleyin.
  • Karışımı 5 dakika kısık ateşte bırakın.
  • Bir süzgeç kullanarak, bir kupa içine çay dökün.
  • İsteğe bağlı bir tatlandırıcı olarak bal ekleyin.
Menopoz semptomlarının giderilmesi için günde iki kez bu çayı içirin. Menstrüel kramplar için, bekletilen süreden üç gün önce bu Rezene çayı içmeye başlayın ve semptomlar bitene kadar içmeye devam edin.

MİDE SORUNLARI (BEREKET, ŞİŞKİNLİK, HAZIMSIZLIK)

Klinik çalışmalar, rezene annesinin, fenchone'un ve rezene ait antioksidan özelliklerinin gastrointestinal bozuklukların tedavisinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Şişmanlık, şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsak spazmı ve kramp için, küçük bir rezene tohumu veya çiğneme rezene çayı üzerinde çiğneme yararlı olabilir. Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı rezene tohumu ekleyerek rezene çayı yapın. Yaklaşık 5 dakika pişirin. Balını doğal bir tatlandırıcı olarak ekleyin ve günde iki kez içirin. Alternatif olarak, bir ya da bir buçuk çay kaşığı Fennel tohumlarını gün boyunca ya da yemeklerden sonra çiğneyebilirsiniz.

Rezenenin Yan Etkileri Nelerdir?

Orta derecede kullanıldığında Rezene tohumlarının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sıvı Rezene tohumu ekstresinin veya yağının aşırı dozda alınması, fotodermatite yol açabilir veya döküntü ve kaşıntıya neden olabilir. Olağandışı cilt değişiklikleri fark ederseniz, Rezene tohumlarını kullanmayı bırakın ve doktorunuza başvurun. Phytoestrogenic özellikleri nedeniyle, Fennel hamile kadınlar için tavsiye edilmez.

Rezene nereden ve nasıl alınır

Rezene birçok sağlık gıda deposunda tohumlar, kapsüller, sıvı özü, yağ ve tentür formunda mevcuttur. Rezene tohumları en Hint / Pakistan marketlerinden satın alınabilir. Rezene tohumu satın alırken açık yeşil renkli olanları arayın.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget