çörek otu yağının faydaları yan etkileri kullanım şekli

çörek otu yağının mucizevi faydaları


BİR BAKIŞTA HİKAYE-


çörek otu yağı
  • Müslümanlar için, siyah tohum “Habbatul barakah” veya nimet çekirdeği olarak bilinir. Hz. Muhammed'in bunun “ölüm hariç tüm hastalıklar için bir çare” olduğunu düşündüğü düşünülmektedir.
  • Çörel otu yağı ile alakalı olarak uluslar arası platformlarda üniversitelerin veya tıp merkezlerinin 40 binin üzerinde çalışması mevcuttur
  • Çörek otu yağı, Bu gün dünya genelinde çok yoğum kullanılan bir kaç bitkisel yağdan biridir.


Çeşitli hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olacak şifalı bitkilerin kullanımı, insanlık kadar eski bir uygulamadır. Örneğin, M.Ö. 1550'de yazılan Ebers Papirüsü olarak bilinen Mısır medikal kitabı, 700 farklı bitki türünün terapötik amaçlar için kullanılmasını anlatmaktadır. Bahsedilen bitkiler arasında nar, sarımsak, söğüt, kişniş, ardıç ve soğan bulunur. Yedinci yüzyılda Slav halkı çeşitli böcek ısırıklarına karşı salatalık, ısırgan otu ve civanperçemi kullandı. 
Zaman testine dayanan bir başka örnek de, Nigella sativa (N. sativa) bitkisinden elde edilen çörek otudur. Hint Ayurveda ve Unani geleneksel tıbbında, bu siyah tohumlar, uygulamalarında büyük oranda başvurulan malzeme idi. Müslümanlar için, siyah tohum “Habbatul barakah” veya kutsanmış tohum olarak bilinir. Aslında, Hz. Muhammed'in bunun “ölüm hariç tüm hastalıklar için bir çare” olduğunu düşündüğü düşünülmektedir. Siyah tohumun en popüler uygulamalarından biri yağ formudur. Peygamber efendimizin bir beze tohumları koydurup bezi su ile ıslattırıp taş ile döverek çekirdeğin içindeki yağın çıkmasını sağlattığı ve bunu burundan 2-3 damla uygulattığı düşünülmektedir
Bazen "siyah kimyon", "kimyon" ve "siyah tohum" terimleri arasında bir karışıklık vardır ve bunların birbirinin yerine kullanıldığı durumlarda örnekler vardır. Ama bunlar farklı bitkilerdir. Daha da kafa karıştırıcı yapan şey, çörek otu yağının bazen "siyah kimyon tohumu yağı" olarak adlandırılmasıdır.
Ancak “siyah kimyon” aslında Bunium bulbocastanum'u ifade eder ve siyah tohum veya N. sativa bitkisi ile aynı değildir. Ülkemizde çörek otu yağı alır iseniz üzerinde black cumin seeds oil yazısı görürsünüz aslında ingilizceye geçen bu terim normalde siyah kimyon çekirdekleri yağı olarak türkçeleştirilir ve hindistanda black cumin yani siyah kimyon diye ayrı bir bitki türüde mevcuttur. Alltaki resimde görüldüğü üzere ikisinin ne kadar farklı bitkiler olduğu ve aynı isme sahip olmaları biraz kafa karıştırıcı


Nigella sativa (çörek otu  ) ve Black cumin seed (siyah kimyon tuhumu)


Çörek otu Yağı Potansiyel Faydaları

Çörek otu yağının potansiyel yararları konusunda çok sayıda araştırma yapılmıştır. İşte en dikkate değer olanlardan bazıları:
Mantar enfeksiyonları ile savaşmaya yardımcı olur: Uluslararası Sağlık Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, erkek sıçanlarda siyah tohum yağının sitoprotektif etkisini incelemişlerdir.
Sonuçlar, yağ ile muamele edilen sıçan grubunun, Aspergillus flavus fungi grubu tarafından üretilen bir toksin olan AFB1 (aflatoksin-B1) etkilerini azalttığını göstermektedir.
Diyabetin yönetilmesine yardımcı olur :Malezya'daki Universiti Teknologi MARA'dan yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, siyah tohum yağının sıçanlarda diyabet yönetimini test ettiler.
Yağ uygulamasından sonra, serum immünolojik parametrelerinin (serum glikozu, Pan T- ve B-lenfositleri ve doğuştan hücre markörü), aynı zamanda serum insülin seviyelerini arttırarak azaldığını keşfettiler. 
İnflamasyonu kontrol eder: Siyah tohum yağı, Amerikan Kulak Burun Boğaz Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada sergilenen bir gözlem ile belirli durumların yönetilmesine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar bileşikler içerir. Araştırmacılar, yağın test deneklerinde alerjik rinit semptomlarını azaltabildiğini belirtmişlerdir.

Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur:Siyah tohum yağının potansiyel antikanser yararları konusunda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Araştırmacılar bu kanserlere karşı yararlı olabileceğini bulmuşlardır: 7
  • Kolon
  • pankreas
  • Fibrosarkom
Düzenli siyah tohumlar, belirli kanserlerin önlenmesinde de yardımcı olabilir. Çalışmalar, aşağıdaki kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuşlardır: 
  • Karaciğer
  • Akciğer
  • Meme
  • Kan
  • boyun

Sağlıklı kan basıncını destekler: N. sativa tohumları geleneksel olarak hipertansiyonunhafifletilmesine yardımcı olmak için kullanılmıştır ve bu hipotez, Fitoterapi Araştırmaları'nda yayınlanan bir çalışmada test edilmiştir.
Çift kör, randomize bir deneyde, sonuçlar, siyah tohumu yağı ile tedavi edilen test deneklerinin, sadece plasebo alanlara kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncında bir düşüş gösterdiğini göstermiştir. 9
Cilt enfeksiyonlarına yardımcı olur:Araştırmalar, N. sativa tohumlarının, çeşitli topikal enfeksiyonlara neden olabilen yaygın bir bakteri olan Staphylococcus aureus ile savaşmaya yardımcı olabilecek güçlü antibakteriyel özellikler içerdiğini göstermiştir. 

Siyah Tohum Yağı'nın Tarihsel ve bölgesel Kullanımı

N. sativa bitkisi yüzyıllar boyunca tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Tropikal Biyotıp Asya Pasifik Journal göre, onun tohum ve yağ tarihsel aşağıdaki alanlarda ilişkin çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır: 
Solunum sistemi
Sindirim yolu
Böbrek fonksiyonu
Karaciğer sağlığı
Kardiyovasküler sistem
Bağışıklık sistemi
Çörek otu yağının mutfak kullanımları salatalar üzerinde gezdirilir ve meyve sularına veya sallama çaylara eklenir. Bir çay kaşığı tüketerek kendi başına alınabilir. Yemek için kullanıldığında, yağı pişirmemelisiniz, çünkü ısı değerli bileşimlere zarar verebilir. 
Siyah tohum yağı astım ataklarına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılmaktadır . Suudi Eczacılık Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, siyah tohumların astım iltihabına karşı ümit verici sonuçlar veren anti-enflamatuar özellikler içerdiği belirtilmektedir. Kendi tecrübemi paylaşacak olursam çörek oları bir miktar havanda ezilerek 3-4 dk kaynatılıp elde edilen su çocuklar için buhar makinasının içerisine konulabilir.

Siyah Tohum Yağı Kompozisyonu

Bilim adamları, siyah tohum yağını oluşturan çeşitli aktif maddeleri belirlemişlerdir ve başlıcaları şunlardır
Thymoquinone (yüzde 30 ila 48)
thymohydroquinone
dithymoquinone
P-cymene (yüzde 7 ila 15)
Carvacrol (yüzde 6 ila 12)
4-terpineol (yüzde 2 ila 7)
T-antol (yüzde 1 ila 4)
Sesquiterpene longifolene (yüzde 1 ila 8)
α-pinen
Timol
Yayınlanmış in vitro testlere göre, thymoquinone (genellikle TQ'ya kısaltılmış) güçlü bir antioksidandır . İlaç ve Kimyasal Toksikolojide yapılan bir çalışmada, TQ'nun süperoksit anyonlarının giderilmesinde yardımcı olabileceği belirtilmektedir. Bir başka çalışma, bir pentasiklik triterpen saponin olan alfa-hederin'in tümör büyümesiyle savaşmada güçlü bir potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Çörek otu yağı aynı zamanda, çeşitli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir:
  • Linoleik asit (yüzde 50 ila 60)
  • Oleik asit (yüzde 20)
  • Eikosadienoik asit (yüzde 3)
  • Dihomolinoleik asit (yüzde 10)

Evde Çörek otu Yağı Nasıl Yapılır

Ev yapımı siyah tohumu yağı yapmak, ticari olarak üretilen yağlarla ortaya çıkan problemlerden kaçınırken fayda elde etmenin harika bir yoludur. Bu aynı zamanda stoğunuzun her zaman taze olduğu anlamına gelir, çünkü her zaman ihtiyacı olduğunda yağı her zaman yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey mutfak tipi bir yağ sıkma makinesi ve  siyah tohumlardır. İkisine birden sahip olduğunuzda, şu prosedürü izleyin: (aslında mutfak tipi yağ sıkma makineleri soğuk pres dediğimiz yöntemin çok uzağında bu gün aktarların tamamının kullandığı aşağı yukarı bu tür bir makine ve ne kadar makinenin kafa kısmına soğutucu eklense dahi tohumlar sıkılır iken büyük ısılara maruz kalmaktadır) Bu yöntemi tavsiye etmekle beraber daha kaliteli yağların büyük soğuk pres hidrolikli makineler ile elde edildiğini özellikle belirtmek isterim.  Aşağıdaki videodadan soğuk presi izleyin

Prosedür:
1. Saf bir yağ aldığınızdan emin olmak için siyah tohumları temizleyin ve kurulayın.
2. Kirletici maddelerin son ürüne girmesini önlemek için yağ presini iyice temizleyin.
3. Yağ şişesini hazneye, ayrıca atıkları tohumlardan yakalamak için bir kaba yerleştirin.
4. Makineyi üreticinin talimatlarına göre ısıtın, daha sonra tohumları huniye yerleştirin.
5. Makineyi açın, ardından yağı tohumlardan ayırın.
6. Konteyneriniz dolu olana kadar işleme devam edin.
7. Yağı ılık ve kuru bir yerde bekletin, ardından kalıntıların şişenin dibine oturmasına izin verin. videolu anlatım aşağıda

Siyah Tohum Yağı Nasıl Çalışır?

Siyah tohum yağı, sağlığınıza fayda sağlamak için birlikte çalışan farklı yağ asitleri, besinler ve aktif bileşikler içerir. Birçok çalışma, siyah tohum yağının nasıl çalıştığını araştırmış ve Çörek otu yağı'nin sağlık yararlarında çok önemli bir rol oynadığını keşfetti.
BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıpta yayınlanan bir örnekte, Çörek otu yağı, 11 insan patojenik bakteri suşuna karşı test edilmiştir. Araştırmacılar, Çörek otu yağının özellikle Staphylococcus aureus ATCC 25923'e karşı önemli bir antibakteriyel aktivite sergilediğini gözlemlemişlerdir. Başka bir çalışmada, Çörek otu yağının mantarlar, özellikle Candida albicans suşu ile savaşmada etkili olduğu bulunmuştur .
Diğer çalışmalar Çörek otu yağının kanserle mücadele yeteneklerini incelemiştir. Araştırmacılar, insan osteosarkom hücrelerinde , insan servikal skuamöz karsinoma hücrelerinde sitotoksisitenin yanı sıra bir büyüme inhibisyonu ve apoptoza neden olduğunu bulmuşlardır 

Siyah Tohum Yağı Potansiyel Yan Etkileri

Çörek otu yağı, sağlığınız için potansiyel olarak yararlı olabilir, tek bağına kullanıldığında herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fitoterapi Araştırmalarında yayınlanan bir çalışmada, topikal uygulamanın iki kişide kontak dermatite yol açtığı belirtilmektedir. Bununla birlikte, iç kullanımla ilgili herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Gebe kadınlar, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak gerçek siyah tohumları tüketebilirler; ancak, uterusun yavaşlamasını veya durmasını engelleyebildiğinden, terapötik uygulamalar için yüksek dozlar genellikle tavsiye edilmez. Aynı şekilde, emziren annelere de sizin ve çocuğunuzun sağlığı üzerindeki etkileri hakkında fazla bilgi olmadığı için, siyah tohum yağından kaçınmaları tavsiye edilir. (burada emziren anneleri ile alakalı temel sorun herhangi bir şeyin yan etkisinin emziren bir anne denek üzerinde denenip kayda alınmamış oluşudur. )

Çörek otu yağı hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar

Yayınlanmış araştırmalara ve binlerce yıllık tarihe dayanarak, siyah tohum yağının sağlığınıza çeşitli şekillerde potansiyel olarak fayda sağlayabileceğini söylemek güvenli. Eğer denemek istiyorsanız, bunun ısıtılmaması gerektiğini ve sıcak press makinaların yani ikinci videoda gördüğünüz ve aktarların tamamının kullandığı bu makinenin faydalı bileşiklere zarar verebileceğini unutmayın. 

Siyah Tohum Yağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

S: Siyah tohum yağı ne için iyidir?
C: Çok sayıda çalışmaya dayanarak, siyah tohum yağı mikroplarla mücadele, sağlıklı kan basıncını teşvik eden inflamasyonu yönetme gibi çeşitli şekillerde yardımcı olabilir.
S: Siyah tohum yağını nereden alabilirsin?
A: Siyah tohumu yağı online olarak satın alınabilir. Ancak, daha da önemlisi, satın aldığınız ürünü kapsamlı bir şekilde gözden geçirip, saygın bir şirket tarafından yüksek kaliteli malzemelerden yapıldığından emin olmaktır.

Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget