aynı sefa (calendula) yağı faydaları yan etkiler kullanım şekli

Calendula aynı sefa çiçeği portakal nergisi yağı ne işe yarar faydaları nelerdir?


BİR BAKIŞTA HİKAYE-

  • Calendula yağı çiçek üstlerinden damıtılır ve oldukça yapışkan ve viskozdur. Geleneksel olarak abdominal kramplar ve kabızlık için kullanılır. Yağın anti-enflamatuar, antibakteriyel ve ilgili özellikleri sayesinde cildimiz ile alakalı sorunlar konusunda oldukça faydalıdırde.
    calendula nergis çiçeği yağı 

Marigold'un (aynısefa çiçeği) günümüze ve geleneksel kültürlere homeopatik bir ilaç olarak çok değeri vardır, ancak calendula yağı adı verilen çiçeklerden çıkarılan yağ, bitkiye göre  fayda sağlamanın çok gerisinde değildir. Pot yağı veya Calendula officinalis'in taç yapraklarından damıtılan bu yağ hakkında daha fazla bilgi edinin ve sağlık ve pratik günlük kullanımlarından nasıl yararlanabileceğinizi öğrenin.

Calendula Yağı Nedir?

Marigold , Asteraceae familyasında yaklaşık 15 ila 20 bitki türüne ait bir cinstir.  Bu çiçek Güneybatı Asya'nın yanı sıra Batı Avrupa ve Akdeniz'e özgüdür. Ortak adı "kadife çiçeği", 14. yüzyıldan beri ilişkili olduğu ve hastalıklar ile mücadele için İngilizce bir tarifin içerisine dahil edildiği Bakire Meryem'e atıfta bulunur.
Katolik olayları sırasında Meryem'i onurlandırmak için kullanılmasının yanı sıra kadim  eski Mısırlılar tarafından da gençleştirici özelliklere sahip olduğu düşünülmüştür. Hindular, çiçekleri, tapınaklarında tanrıların heykellerini süslemek ve yemek, kumaş ve kozmetiklerini renklendirmek için kullanmaktadırlar.

Kadife çiçeği veya Calendula officinalis en yaygın olarak yetiştirilen ve kullanılan türler olup, bitkisel yağın kaynağıdır. "Calendula" Latince "calendae" kelimesinden gelir, "küçük takvim" anlamına gelir çünkü çiçek çiçek tarlalarında ya da ayların ilkinde çiçek açar.
Genellikle sebze bahçelerinde yetiştirilen Tagets cinsinin süs marigoldları ile karıştırılmamalıdır. Calendula, ateşli kırmızı ve sarı yaprakları ile, sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunan ve bitkilere güzel parlak renkler veren maddeler olan flavonoidlerle doludur. 
Calendula yağı çiçek üstlerinden damıtılır ve oldukça yapışkan ve viskozdur. Çok tuhaf bir kokusu vardır, muskulu, odunsu ve hatta çürümüş - marigold çiçekleri gibi. Bu koku, bir karışım içinde kullanıldığında bile birçok kişiye tuhaf bir koku şeklinde gelebilir. 

Calendula Yağı Kullanımı

Calendula bitkisinin ve yağının kullanımının sınıflandırması şöyledir:
1.Sağlık ve cilt sorunları için - Tonik olarak kullanılabilir, anormal, emmenagogik ve spazmolitik özelliklere sahiptir, ancak esas olarak cilt bakımı ve tedavisi için kullanılır .
İnatçı yaralar, akne, ülserler, yatak yaraları, varisli damarlar, kızarıklıklar, egzama ve ilgili rahatsızlıklara yardımcı olarak büyük bir anti-inflamatuar ve cilt bariyerlerini iyileştirici egzamanın etkisini azaltan bir etkiye sahiptir.  Ağrılı, iltihaplı ve kaşıntılı cilt koşullarını yatıştırmaya yardımcı olur. Calendula masaj yağı ayrıca yatıştırıcı ve yumuşatıcı olarak cilde yardımcı olur, bu da masaj yağlarına iyi bir katkı sağlar veya bir taşıyıcı yağ karışımı hazırlanır.
2.Yemek - Orta Çağ'dan beri, marigold yaprakları, yemeklerin renklendirilmesi için “ fakir adamın safranı” olarak kullanılmıştır .
3.Pratik kullanımlar - Marigold boya olarak kullanılmıştır. Kurutulmuş yaprakları potpourris de eklenebilir.

Calendula Yağı bileşimi

Bir çalışmada, çiçeklerden ve bütün bitkilerden kohobasyon ile buhar damıtma yoluyla düşük verimle (% 0.3)  calendula yağı elde edilmiştir. Araştırmacılar tarafından belirlenen ana bileşenler olarak a-cadinol ile esas olarak sesquiterpen alkoller, yaklaşık yüzde 25 oranında 66 bileşen vardır. Türkiyede damıtma yolu ile elde edilmiş jel şeklinde olan versiyonu ile hiç karşılaşmadım bizim üretim metedomuz aynı sefa çiçeği için mesarasyon olup orda bile belli bir yogunlaşma ve mukozalaşma gözlemlediğimi söyleyebilirim.
Tüm bitkinin esansiyel yağı, alkollerden başka monoterpen hidrokarbonların mevcudiyeti ile çiçeklerinkinden farklılaştırılmıştır.
Calendula esansiyel yağının başlıca bileşenleri flavonoidler, saponosen, triterpenik alkol ve acı bir prensiptir. Calendula'nın yararlı bileşenleri arasında uçucu bir yağ, karotenoidler, flavonoidler, müsilaj, reçine, polisakkaritler, aromatik bitki asitleri, saponinler, glikozitler ve steroller bulunur.

Calendula Yağı Faydaları

Calendula yağı geleneksel olarak abdominal kramplar ve kabızlık için kullanılır. Yağın anti-enflamatuar, antibakteriyel ve ilgili özellikleri sayesinde, faydaların iyi bir çoğunluğunu alacak cildiniz. İşte bu yağın teşvik edilen faydalarından bazıları: 
1.Cilt kuruluğu veya çatlaması - Calendula yağı kuru ciltler için ve ciddi şekilde çatlamış veya bölünmüş ciltler için harika bir nemlendiricidir. Bölgeyi rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
2.Enflamasyon - Burkulmuş kaslarda veya çürüklerde iyi çalışır; anti-enflamatuar etkisi, şişliğin zarar görmesini azaltmaya yardımcı olur. Calendula yağı ayrıca örümcek damarları, varisli damarlar, bacak ülserleri ve chilblains'e yardımcı olur.
3.Bebek bakımı - Yağ, bir bebeği aşırı derecede tahriş edebilecek bebek bezi döküntülerini hafifletmeye yardımcı olur.
4.Küçük kesikler ve yaralar - Yağın antiseptik ve antimikrobiyal etkisi, yaraların iyileşmesini hızlandırır ve küçük kesikler oluşturur ve ayrıca böcek ısırıklarını, akne ve yatak yaralarını hafifletir.
5.Cilt sorunları - Egzama, sedef hastalığı , dermatit ve diğer cilt problemleri topikal olarak uygulanan kalendula yağı kullanılarak yatıştırılabilir. Calendula yağı antifungal etkisi sayesinde parmak aralarındaki cilt mantarları içinde oldukça faydalıdır

 Mesarasyon Calendula Yağı Nasıl Yapılır?

Kalendula yağı, buhar damıtma ile ekstrakte edilir.  Ev ortamında Yüzde 100 oranında saf calendula esansiyel yağı elde etmenin neredeyse hiçbir yolu yoktur, bu nedenle bu, nergis esansiyel yağını ev ortamında meserasyon yöntemi ile yapacağız. .  Nergis çiçeklerinin sap kısımları kesilir ve sadece çiçek kısmı yağ için kullanılır. 
nergis çiçeği yağı yapımı
Neye İhtiyacınız Var
  • Kurutulmuş calendula yaprakları
  • Taşıyıcı yağ (zeytinyağı, badem yağı veya ayçiçek yağı bazı harika seçenekler)
  • Kapaklı temiz bir cam kavanoz
prosedür
Yağı emmek için iki yöntem vardır:
Soğuk infüzyon yöntemi - Bu genellikle tercih edilen tekniktir çünkü hassas kalendulayı ısı hasarından korur.
1. İstediğiniz miktarda kurutulmuş calendula taç yapraklarını yani çiçeklerini temiz ve kuru bir cam kavanoza koyun.
2. Çiçeklerin üzerine gelecek kadar, seçtiğiniz taşıyıcı yağ ile kavanozu doldurun.
3. Dört hafta boyunca demlemek için  güneşli bir yere koyun.
4. Çiçeklerid yağdan boşaltın ve yağı kapalı hafa almayan bir kapta güneş görmeyen bir ortamda bir kaç yıl saklayabilirsiniz.
Sıcak infüzyon yöntemi - Bu yöntem soğuk infüzyon yönteminden çok daha hızlıdır, ancak ısı varlığı nedeniyle aynı güce sahip olmayacaktır.
1. İstediğiniz miktarda kurutulmuş calendula taç yapraklarını temiz ve kuru bir cam kavanoza koyun.
2. Kavanozu çiçeklerin üzerine örtecek kadar, seçtiğiniz taşıyıcı yağ ile doldurun.
3. Kavanozun tüm içeriğini (yaprakları ve yağı) küçük bir tencerede veya yavaş pişiricilerde dökün. Dört saat boyunca düşük sıcaklıkta ısıtın, arada sırada karıştırın.
4. soğumaya bırakın. 
Ev yapımı kalendula yağını banyo sonrası vücut yağı, bebek yağı, losyon veya kuru ciltler, iltihaplı alanlar veya kızarıklıklar için ev eczanenizde kullanabilirsiniz.
calendula yağı

Calendula Yağı Nasıl fayda sağlar?

Calendula yağı çeşitli ürünlerde kullanılır, çoğu zaman losyonlar, kremler, birkaç doğal kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ve bitkisel merhemler için mükemmel bir temeldir. Aynı zamanda aromaterapide baz yağ olarak da yaygın olarak kullanılır. 
Bir taşıyıcı yağ ile kapladığınız kurutulmuş çiçekler ile bir kavanoz doldurarak infüze bir yağ oluşturabilirsiniz. Karışımı bir karıştırıcıda eriterek bu çiçeklerden daha fazlasını elde edebilirsiniz. Çiçeklerin yararlı özelliklerini çıkarmak için iki hafta veya daha fazla infüze bırakın. Kullanıma hazır olduğunda, yağı tülbentten süzün ve doğrudan bir balsam veya ev yapımı krem ​​veya losyonun bir parçası olarak kullanın.

Calendula Yağı Güvenli mi?

Calendula yağı genellikle kullanım için güvenlidir, ancak aşağıdaki güvenlik kurallarına ve düşüncelerine dikkat etmenizi öneririm: 
1. Hamile ve emziren kadınlarda genellikle kalendula yağı kullanılmamalıdır. Düşük alçalmaya neden olabileceğinden endişe duyduğundan, nergiseyi ağızdan almayın. Topikal kullanımdan da kaçının.
2. Marigoldlar, krizantemler ve papatyalar gibi ragweedlere ve ilgili bitkilere karşı duyarlılığı olan kişilerde alerjik bir reaksiyon meydana gelebilir. Calendula yağı kullanmadan önce, alerjiniz varsa doktorunuza danışın.
3. Ameliyat sırasında ve sonrasında kullanılan ilaçlarla kombine edildiğinde, kalsül kullanımı çok fazla uyuşukluğa neden olabilir ve ameliyattan en az iki hafta önce durdurulmalıdır.

Calendula Yağı Yan Etkileri

Hamile değilseniz, muhtemelen yan etkisi olmayan calendula yağını kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, kullanmadan önce, özellikle de terapötik kullanım için sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir.
Unutmayın, bu yatıştırıcı ilaçlar veya CNS depresanlar, kalendula ile etkileşime girer. Bitki özü, uykuluğa ve uyuşukluğa neden olabilir ve yatıştırıcı ilaçlarla alındığında aşırı uykuya yol açabilir. Bazı yatıştırıcı ilaçlar arasında klonazepam, (Klonopin), fenobarbital (Donnatal) ve zolpidem (Ambien) bulunur. Ayrıca iyi bir gece uykusu çekmenin güvenli ve doğal yollarını keşfetmenizi öneririm .
Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönderme

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget