bergamot esasiyel yağının faydaları yan etkileri kullanım şekli

Bergamot Yağı'nın Keyifli Faydaları


BİR BAKIŞTA HİKAYE-

  • Doğal bir sivrisinek kovucu, böcek ısırması, deodorant, inhalasyon ve rahatlatıcı masaj yağı olarak bergamot esansiyel yağı kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca, bergamot yağı güçlü antibakteriyel, analjezik, antiseptik, antispazmodik ve yatıştırıcı etkilere sahiptir.
Tanıdık bir koku ya da lezzet sunmanın ötesinde, Bu tatlı kokulu uçucu yağın sağlığınız için harikalar yaratabileceğini öğrenin.
bergamot esansiyel yağı

Bergamot Yağı Nedir?

Bergamot esansiyel yağı, Rutaceae familyasından Citrus bergamia olarak da bilinen bergamot ağacının neredeyse olgunlaşmış bir meyvesinin el ya da soğuk preslenmiş kabuklarından yapılır. Bergamot portakal ağacı, limon ağacının ve portakalağacının çapraz-beslenmesinin bir sonucudur; bu durum meyvenin, armut şeklini ve sarı rengini açıklar. 



Kökleri Güney Doğu Asya'ya kadar izlenebilmesine rağmen, Bergamot Güney İtalya'da, özellikle Reggio di Calabria ve Sicilya'nın kıyı bölgelerinde daha yaygın olarak yetiştirildi. 
Aslına bakılırsa, bergamot esansiyel yağı, aslen satıldığı İtalya'nın Lombardiya kentindeki Bergamo kentinden ismini alır Ama kentmi bergamut ağaçlarından yoksa bergamutmu bu kentten ismini aldı bilmek mümkün değil. Bizdede izmire bağlı bergama var ama konu ile hiç alakası yok merak edenler için  Bergamot ayrıca Fildişi Sahili, Arjantin, Fas, Türkiye ve Brezilya'da üretilmektedir.

Bergamot Yağı Kullanımı

Doğal bir sivrisinek kovucu, böcek ısırması, deodorant, inhalasyon ve rahatlatıcı masaj yağı olarak bergamot esansiyel yağı kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki diğer pratik kullanımlardan bazıları:
Tatlı ve narenciye kokusu - Eşsiz meyveli ve ince baharatlı aromasından dolayı bergamot yağı sıklıkla farklı parfüm ve kozmetik ürünlerine eklenir. Bergamot esansiyel yağı, 18nci yüzyılın başlarında Almanya'nın en önemli parfümlerinden biri olan, orijinal 4711 Eau De Cologne'de Johann Maria Farina'nın önemli bir bileşenidir.
Bergamot yağı, sedir ağacı, citronella, adaçayı, sardunya, ho yaprak, neroli, lavanta , limon, palmarosa, gülağacı, mandalina ve ylang-ylang gibi diğer esansiyel yağlarla mükemmel uyum sağlar .
Meyveleri lezzetlendirici - İtalyanların bergamot marmelatı varsa, İsveç ve Norveç'teki insanlar, 18. yüzyıldan beri dumansız, şekersiz tütün olan bergamot aromalı snusun tadını çıkarırlar. Aynı zamanda Earl Grey ve Lady Grey çaylarında ve Türk Lokumu gibi nefis şekerlemelerde farklı lezzet verici olarak kullanılır.
Zararlılara karşı itici - Bitkileri zararlılar tarafından saldırıya uğratmamak için, kökleri güçlü bir kokuya sahip olan bergamot bitkisi, sebze bahçelerinde bir tamamlayıcı ürün olarak yetiştirilir.

Bergamot Yağı Kompozisyonu

Bergamot esansiyel yağı açık sarı-yeşil renktedir. Aktif kimyasal bileşenleri arasında a-pinen, miysen, limonen, a-bergapten, b-bisabolen, linalol, linalil asetat, nerol, neril asetat, geraniol, geraniol asetat ve a-terpineol bulunur.
Çalışmalar statin benzeri özellikler sergileyen Melitidin ve brutieridin, sadece narenciye bergamotunda bulunur.
bergamot meyvesi

Bergamot Yağı Faydaları

Bergamot yağı güçlü antibakteriyel, analjezik, antiseptik, antispazmodik ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Yüz yıllardır, İtalyanlar fiğleri soğutmak ve bağırsak solucanlarını çıkarmak için halk tıbbında bergamot yağı kullandılar. Diğer taraftan, bergamot meyvesinin suyu, tedavi ve sıtma için Calabria yerli tıbbında kullanıldı. Ayrıca, bergamot esansiyel yağı:
Bakteriyel enfeksiyonların semptomlarını ve komplikasyonlarını hafifletmeye yardımcı olur Uygulamalı Mikrobiyoloji Dergisi'nin Nisan 2009 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, bergamot yağı güçlü antibiyotik vankomisine dirençli Enterococcus faecium ve Enterococcus faecalis bakterisine karşı pozitif sonuçlar üretebilir. .
Bu enterokok türleri, idrar yolu enfeksiyonu (ÜSİ), bakteriyemi, endokardit ve menenjit gibi çeşitli enfeksiyonların yaygın bir kaynağıdır. İdrar yolundan bakteriyel enfeksiyonların mesaneye yayılmasını önlemek için sitz banyonuza veya kalça banyosuna bergamot yağı ekleyin.
Statinler için bir alternatif olarak davranır Doğal Ürünler Dergisi'nde yeni yayınlanan bir araştırma , turunçgil bergamotunun statin benzeri ilkelere sahip olduğunu ve 3-hidroksi-3-metilglutarik asit (HMG) kısmını taşıdığını ortaya çıkarmıştır.
Bugün, 45 yaşın üstündeki 4 Amerikalıdan 1'i, tipik olarak kalp krizi ve felçlerinin önlenmesi için statinler olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçlar almaktadır. Bana soracak olursanız, onların yararları genetik bir rahatsızlığı olanlarla oldukça sınırlıdır, aynı zamanda bu ilaçlar da olası yan etkilere sahiptir. 
Unutmayın: Kalp hastalığını önlemek, statinler almaktan ya da kolesterolünüzü gereksiz yere düşürmekten, doğru beslenme, egzersiz yapma ve sağlıklı D vitamini seviyelerini koruma dahil olmaktan çok daha iyi yollar vardır.
soğuk yaralar, ağız ülserlerinin ve herpes için iyileşme sürecini hızlandırır bergamot yağı zona vevaricella zoster virüsünün yol açtığı, herpes virüsü için antibakteriyel bir etkiye sahiptir. Koşul iyileşene kadar etkilenen alanda topikal olarak bir taşıyıcı yağ ile harmanlanmış bergamot uçucu yağını uygulayın.
Fungal enfeksiyonlardan cilt bozukluklarının önlenmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olur  - Antimikrobiyal Kemoterapi Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, İtalyan araştırmacılar, bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında bergamot esansiyel yağının şaşırtıcı antifungal özelliklerini kanıtlamış ve candida tarafından getirilen enfeksiyonlar için topikal bir ilaç olarak kullanılmıştır. mantar suşları.
Endişe ve stresi azaltmaya yardımcı olur- Uzmanlar, aromaterapi preparatlarında kullanıldığında, bergamot yağının ameliyat öncesi hastaların stres ve anksiyete düzeylerini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca depresyonu rahatlatır. Aromaterapinin endişe sorunlarınızı nasıl çözebileceğini öğrenin.

Bergamot Yağı Nasıl Yapılır?

Mandalina esansiyel yağlarının mandalina, limon ve bergamot gibi iki ana yöntemi vardır: 
1. soğuk pres yöntemi - ilk zamanlarda kabuk ya da meyvenin tamamının, yağ dışarı çıkana kadar manuel olarak bir taşla ezilerek yapılırdı.
Daha modern ve daha az emek isteyen versiyonu, temelde aynı süreç olan ve santrifüj kuvvetini kullanan mekanik bir cihaza sahip olan écuelle à piquer olarak adlandırılır.
2. Damıtma - Bu işlem su veya buhar içerir. Su ile temas ettiğinden, damıtılmış bergamot esansiyel yağının aroması azalır ve bu nedenle soğuk press karşılaştırıldığında daha düşük kalitede kabul edilir.
Şu anda İtalya'nın Reggio Calabria bölgesinde üretilen bergamot uçucu yağı, uluslararası ticaret pazarında en yüksek kalitede yer alıyor.

Bergamot Yağı Nasıl Çalışır?

Bergamot yağının içinde çeşitli yararlı etken kimyasallar vardır, bu yüzden çeşitli şekillerde farklı şekillerde etkili bir şekilde kullanılabilir. Bergamot esansiyel yağı şu şekilde olabilir: 
  • Stresin azaltılmasına yardımcı olmak için aromatik bir banyo için küvete 3-4 damla ekleyin
  • Anında pozitifliğin artması için inhalasyon
  • Böcek ısırıklarını yatıştırmak için taşıyıcı yağ ile karıştırıldıktan sonra topikal olarak uygulanır.
  • Gaz, hazımsızlık ve gazın tedavisi için karın bölgesine masaj yapmak için papatya ve rezene esansiyel yağı ile kullanılır.

Bergamot Yağı Güvenli mi?

Bergamot yağı kullanımı genellikle güvenlidir. Ama yine de her zaman dikkatli olmanız için sizi teşvik ediyorum. Tedavi planınıza herhangi bir şey eklemeden önce daima doktorunuza danışın. Potansiyel sağlık riskleri nedeniyle, bergamot yağının hamile veya emziren kadınlara ve çok küçük çocuklara topikal veya iç yönetimini önermiyorum.
Vücuttaki potasyum depolarının tüketildiğive kas kramplarına ve seğirmeye neden olabileceği için, mevcut potasyum eksikliği olan kişilerde oral olarak bergamot yağı alınması tavsiye edilmez .
Bergamot yağı savunmasızlığınızı güneş ışınlarına karşı koruyabildiğinden, Ciprofloxacin (Cipro), norfloksasin (Noroxin), lomefloxacin (Maxaquin), ofloksasin (Floxin) ve levofloksasin (Levaquin) gibi ışığa duyarlı ilaçlarla asla kullanmayın. Bunu yapmak ciddi yan etkilere neden olabilir.

Bergamot Yağı Yan Etkileri

Güvenli güneş ışığının güçlü bir savunucusuyum. Fakat belki de güneşin altında tembelleşmeye karşı tavsiyede bulunacağım çok az andan biri, cildinize bergamot yağı uyguladıktan sonradır. Ultraviyole ışığı absorbe eden bergamottin ve bergapten içeriği nedeniyle bergamot yağı ışığa karşı aşırı duyarlılık (güneşe aşırı duyarlılık) indükleyebilir ve aşırı güneş yanığı ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Aynı uyarı, limon, portakal ve  turunçgillerden elde edilen tüm esansiyel yağlar içinde söylenebilir. Bunun olmasını önlemek için, gece yatmadan uygulayın,topikal olarak güneşe açık bölegelere uygulama yapacaksanız. Çalışmalara göre, bergamot esansiyel yağı, geniş bir dizi cilt rahatsızlığı için faydalı olabilecek antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahiptir.
Ancak, herkes için doğru olmayabilir. Bir eMedTV makalesinde, bergamot yağının, bazı insanlara cilt tahrişine neden olabileceği bildirilmektedir; bu durum, kabarcıklar, yaralar, kızarıklık ve cilt pigmentasyonundaki değişikliklerle kendini gösterir. Doğal bir cilt bakım tedavisi olarak bergamot esansiyel yağı kullanmadan önce, cildinizin küçük bir bölgesinde 24 saatlik bir cilt testi yapmak, ilk önce yapılması gereken çok mantıklı bir adım olacaktır.
Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget