propolisin faydaları yan etkileri kullanım şekli

Propolis

İşçi bal arıları propolis'i, çam, meşe, huş, okaliptüs, kavak, kestane vb. ağaçlar ve bazı otsu bitkilerin tomurcuk, yaprak ve benzeri kısımlarından toplamaktadır. Arılar propolisi arka bacaklarında bulunan polen sepetlerinde depo ederler ve koloniye taşırlar. Propolis; reçinemsi kokulu ve rengi koyu sarıdan kahverengiye kadar değişen bir maddedir. Arı bu maddeyi, polenle ve başı ile thoraksı arasında bulunan bezlerden salgılamış olduğu aktif enzimlerle karıştırmaktadır. 
Propolis içerisinde şu ana kadar 180 farklı bileşik tanımlanmıştır.
Propolis ortalama olarak, % 55 oranında reçineli bileşikleri ve balsamları, % 30 oranında balmumu, % 10 oranında aromatik yağları ve % 5 oranında arı poleni içermektedir. Kalan % 5'lik kısmında ise, flavanoidler, aminoasitler, B vitamini ve en önemli olarak tanımlayabileceğimiz antibiyotik içeriği bulunmaktadır.
propolis ham hali kovandan kazınarak elde edilir

Propolis içerisindeki farmakolojik etkisi olan en önemli bileşikler flavanoid grubu çeşitli fenolik ve aromatiklerdir. Propolis içerinde galangin, kaemferol, quercetin, pinosembrin, pinosambrin ve pinobanksin olmak üzere 38 flavanoid tanımlanmıştır. Diğer fenolikler arasında sinnamik alkol, sinnamik asit, benzil alkol, benzoik asit, kafeik asit ve fenilik asit bulunmaktadır.

Propolis kullananların dikkat etmesi gereken hususlar

  • Polen, bal, kozalaklı ağaçlar veya kavak ağaçlarına karşı alerjiniz varsa, bu ürünü kullanmanız önerilmez. Alerjik reaksiyonlar arasında hışıltılı solunum, baş ağrısı, kaşıntılı boğaz, kurdeşen veya cilt kızarması bulunur. Bu belirtiler gelişirse hemen kullanmayı bırakın. Ciddi alerjik reaksiyonlar mümkündür ve acil tıbbi müdahale gerektiren çok ciddi olabilir. Bu ölümcül olabilecek anafilaktik şok içerir. Aslında, bir arı ürünü aldıktan sonra herhangi bir yan etki geliştirirseniz, hemen kullanmaya devam etmeyin. Arı sokması için astım veya alerjiniz varsa, herhangi bir arı ürününü kullanırken aşırı dikkatli olun.
  • Propolis göz bölgesine uygulanmamalıdır.
  • Hamile veya emziren kadınlar için propolis kullanımında herhangi bir sakınca yoktur

Propolis'in faydaları

  • Propolis'in tedavisinde etkili olduğu hastalıklar aşağıda ayrıntılı yazılmıştır.
    • Ülser
    • Soğuk yanıkları ve Yaralar  : İlk araştırmalar, propolisin topikal olarak uygulanmasının, soğuk yaraların iyileşmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, 2010 yılında Fitoterapi Araştırmasında yayınlanan bir çalışmada, bilim adamları, propolis özlerinin herpes simpleks virüsü tip 1'e (soğuk yaralara neden olan virüs) karşı çıkmaya yardımcı olabilecek virüsle mücadele etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır.
    • Genital Herpes  : 2000 yılında Phytomedicine'de yayınlanan bir çalışmaya göre, propolis bazlı bir merhem uygulamak genital herpes ile ilgili yaraların tedavisine yardımcı olabilir. 10 günlük çalışma için, genital herpes ile 90 erkek ve kadın propolis kaynaklı flavonoidler içeren bir merhem kullanılır. Asiklovir (ağrıyı azaltmak ve herpes ile ilişkili yaraların iyileşmesini hızlandırmak için kullanılan bir ilaç) veya bir plasebo merhem içeren bir merhemdir. Çalışmanın sonunda, propolis grubundaki 30 katılımcının 24'ü iyileşmişti (asiklovir grubundaki 30'dan 14'üne ve plasebo grubunda 30'un 12'sine kıyasla). Bu bulguya göre, çalışmanın yazarları, propolis kaynaklı flavonoidleri içeren bir merhemin genital herpes ile ilgili iyileşme yaralarında hem asiklovir hem de plasebo merhemlerinden daha etkili olabileceği sonucuna varmışlardır.
    • Fungal enfeksiyonlar ( Bulaşıcı Hastalıklar )
    • Akne
    • Kanser : Propolis kafeik asit fenetil esterin (CAPE) bir bileşiğinin büyük tıbbi özellikleri vardır, ancak anti-kanser kapasitesi özellikle ilgi çekicidir. "Radyasyon Araştırmaları Dergisi" nin bir araştırması, CAPE ile tedaviden 2 gün sonra, akciğer kanseri hücrelerinin% 46'sının yok edildiğini ve kanser büyümesinin% 60 oranında azaldığını göstermektedir. Tedaviden üç gün sonra kanser hücrelerinin% 67'si öldü. 2006 yılında yayınlanan "Anticancer Drugs" dergisinde yayınlanan benzer bir çalışma, CAPE'nin kolon kanseri hücrelerinin, sağlıklı hücreleri etkilemeden malign hücrelerin programlanmış hücre ölümünü çoğalttığını ve indüklemesini önlediğini ortaya çıkarmıştır. Bu etkileyici sonuçlar, meme, mide, deri ve pankreas kanseri ve glioma hücreleri gibi inoperabl bir beyin kanseri türü gibi daha fazla kanser hücresinde replike edilmiştir. Mevcut veriler, CAPE'nin hücre döngüsünü selektif olarak durdurup kanser hücrelerini yok ettiğini, anjiyojenezi önlediğini ve kanser büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. Neyse ki, bu etkileyici yeteneğe sahip sadece CAPE değildir. Aynı anti-kanser özellikleri, propoliste bütün yiyecek olarak daha belirgin ve daha üstün.
    • İmmünoterapilerde kullanılır .
    • Kaşıntı
    • Yanıklar  : Propolis, Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi'nin 2002 tarihli bir araştırmasına göre, küçük yanıkların iyileşmesini destekleyebilir. Araştırmacılar, ikinci derece yanıklara sahip hastalarda propolis bazlı bir cilt kreminin gümüş sülfadiazen (ikinci ve üçüncü derece yanıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaç) ile olan etkilerini karşılaştırdılar. Araştırma sonuçları, propolis ve gümüş sülfadiazenin yanıkların tedavisinde benzer şekilde etkili olduğunu göstermiştir. Dahası, propolis'in gümüş sülfadiazenden daha fazla anti-inflamatuar faydalar sağladığı ortaya çıktı.
    • Boşluklar: Propolis, Biyolojik ve Farmasötik Bülten gösterilerinden bir 2003 araştırmasıyla kavitelere yardım edebilir. Laboratuvar araştırmalarında, bilim adamları propolis'te bulunan bileşiklerin, mutasyonların streptokokların (kavitelerin gelişimine katkıda bulunduğu bilinen bir oral bakterinin) büyümesini engellemeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır. Çalışma propolisin mutans streptokokların dişlere yapışmasını engellemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
    • Tüberküloz (TB)
    • Diyabet: Hayvan tabanlı araştırmalardan elde edilen bulgular propolisin diyabet tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. Örneğin, Pharmological Research'te yayınlanan bir çalışmada, diyabetik sıçanlar üzerindeki testler, propolis ile yapılan tedavinin kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü ve kolesterolü azalttığını ortaya koymuştur.
  • Propolis bağışıklık sistemini geliştirir
  • Bazı çalışmalar HIV-1 replikasyonunun baskılanmasını göstermektedir ( HIV / AIDS )
  • Dental Boşlukları Önler: Yunan ve Roma hekimleri propolis'i ağız dezenfektanı olarak kullandılar. Modern çalışmalar, periodontitis ve gingivitis tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir. Birçok çalışma, arı tutkalı ekstraktlarının bakteri plağını sınırladığını ve diş çürüklerini azalttığını da göstermiştir. Diğer çalışmalar, propolisin diş macunu, kemik dokusu ve kıkırdağın yenilenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Tıbbi Feragat

Bu bilgi tıbbi tavsiye için ikame edilmek anlamına gelmez. Her zaman bir tıbbi uzmana danışın ve herhangi bir tedavi veya diyet değişikliği yapmadan önce mutlaka danışın.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget