kimyon yağının faydaları yan etkiler kullanım şekli

Kimyon Yağı ile Stresinizi Uzaklaştırın


BİR BAKIŞTA HİKAYE-

  • Kimyon yağı aromaterapide birçok kullanıma sahiptir ve ısınma ve stres giderici özellikleri nedeniyle büyük beğeni kazanmıştır. Zihinsel gerginliği ve duygusal yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olur
  • Aynı zamanda sindiriminize yardımcı olabilir, çünkü midenizi yatıştırmaya yardımcı olabilir ve kolik, şişkinlik ve mide spazmlarını rahatlatabilir
    kimyon tohumu yağı

Efsaneye göre, herhangi bir değerli nesneyle bir kimyon tohumu tutturmak, sizden çalınmasını engellemeye yardımcı olacaktır. Bir başka inanç ise, bitkinin çiftlerin veya aşıkların birbirine olan ilgisini kaybetmesini engellemesine yardımcı olmasıdır. Bunlar ilginç batıl inançlardır, ama eğer kimyon yağının özelliklerinden tam olarak yararlanmak istiyorsanız harika bir fikir: Bu uçucu yağın kullanımları ve faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kimyon Yağı Nedir?

Caraway esansiyel yağı , anason, dereotu, kimyon ve rezene de içeren Umbelliferae ailesinin bir üyesi olan kimyon bitkisi veya karum ( Carum carvi veya Apium carvi)tohumlarından elde edilir Küçük Asya kökenli olan bienal bir bitkidir, ancak şimdi Afrika, Kuzey Avrupa ve Rusya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde özellikle iç anadoluda kırç topraklarda son yıllarda yetiştilse dahi ihtiyacımınızın nerde ise yüzde yüzünü hindistandan ithal ettiğimiz söyleyebilirim
Kimyon baharatı, Avrupa'da ve Hint Yarımadası'nda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanımı Taş Devri kadar geriye doğru izlenebilir. Mısırlılar yiyecekleri bir tatlandırıcı olarak eklerken, Romalılar bunu ekmek yapımında kullandılar. Aynı zamanda Almanlar ve Avusturyalılar tarafından Ortaçağ'da mutfak uygulamalarında kullanıldı. Selçuklu ve osmanlı mutfağının vazgeçilmez bir baharatı olan kimyon özellikle fazla safra salgılatan et yemekleri ve sakatatta oldukça fazla tercih edildi. Kimyon bitkisinden kimyon yağı çıkarılır. Hafif bir biberli kokusu olan tatlı, baharatlı bir kokusu vardır.
kimyon yağı nasıl yapılır

Kimyon Yağı Kullanımı

Kimyon halk tarafından lezzet vermesi için, peynir, et, ekmek, turşu, soslar ve diğer baharatlar ile yapılan karışımllar için kullanılır,  uçucu yağ, örneğin sabunlar, diş macunu ve kozmetik bazı ilaçlar ve koku tatlandırıcıların eklenmesi gibi imalat işlemlerinde kullanılır.
Kimyon yağı aromaterapide birçok kullanım alanına sahiptir ve ısınma ve stres giderici özellikleri nedeniyle büyük beğeni kazanmıştır. Zihinsel gerginliği ve duygusal yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca sindiriminize yardımcı olabilir, çünkü midenize yerleşmenize yardımcı olabilir ve kolik, şişkinlik ve mide spazmlarını rahatlatabilir.
Kimyon yağı da bir balgam söktürücü olarak çalışarak solunum sağlığı için faydalıdır. Bronşiyal astım, öksürük ve bronşitli insanlar için rahatlama sağlayabilir Kimyon yağı öksürmeyi destekler ve balgam ve diğer sıvıları solunum sisteminizden çıkarır. Cildin ve saç sağlığının desteklenmesi, etkili bir doku rejeneratörü olduğundan, kimyon yağı için başka bir kullanımdır. Ciltte yağlanmanın azaltılmasında , aknenin temizlenmesine , çürüklerin ve haşlanmaların iyileşmesine ve enfekte olmuş yaraların temizlenmesine yardımcı olabilir Ayrıca kepek ve diğer kafa derisi problemlerinin yanı sıra kaşıntılı cildi de rahatlatır .

Kimyon Yağı Kompozisyonu

Kimyon yağının yararlı ve tıbbi özellikleri, furfural, cumuninik aldehit, asetaldehit ve limonen gibi birçok bileşenden gelmektedir. Kimyon yağının bileşenlerinin konsantrasyonu, damıtma sonrasında meyvenin olgunluğuna bağlı olarak değişir.
Örneğin, meyve olgunlaştıkça, karvon ve diğer oksijenli bileşiklerin seviyeleri artar. Bu nedenle, olgun ve tamamen olgunlaşmış tohumlardan elde edilen yağlar daha fazla karpuz ve daha az limonene sahiptir ve bu da daha kaliteli bir yağ ile sonuçlanır. 

Kimyon Yağı Faydaları

Kimyon yağı antiseptik, histaminik, anti-spazmodik, gaz giderici, sindirim, dezenfektan, diüretik, balgam, gibi bir çok sağlık sorunlarını tedavi etmek ya da hafifletmek için faydalı hale büzücü ve tonik özelliklere sahiptir: 
Hazımsızlık - Alman Drug Researchdergisinde yayınlanan 1999 tarihli bir araştırmaya göre , kimyon ve nane yağının bir karışımı, sindirim sisteminin yanı sıra gastroprokinetik ajan olan cisaprid'in (mide ekşimesinin tedavisi için bir ilaç) tedavisine yardımcı olabilir. 
Kalp rahatsızlıkları - Kimyon yağı kalp kaslarını güçlendirmeye, uygun kalp atış hızını korumaya, damar ve arterlerin sertleşmesini ve kandaki kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
İdrar sorunları - Tıkanma, yüksek tansiyon ve böbrek taşlarının kanallarda tıkanıklığı olan kişiler kimyon yağından yararlanabilirler. Bu yağın idrarı teşvik edici etkisi de kan basıncını düşürür, yağları azaltır, ürik asitleri çıkarır ve böbreklerden atık birikintilerini temizler.
İç enfeksiyonlar - Kimyon yağı, sindirim sistemi, solunum sistemi ve idrar ve boşaltım sistemlerinde enfeksiyonları etkili bir şekilde tedavi eder. Ayrıca dış enfeksiyonları iyileştirebilir ve bakteriyel ve fungal büyümeyi engelleyebilir.

Kimyon Yağı Nasıl Yapılır?

Caraway uçucu yağı, çoğunlukla Avrupa ülkelerinde üretilen az sayıdaki yağlardan biridir. Bitkinin tohumlarının ezilmesi ve damıtılmasıyla yapılır. Tohumlar olgunlaşır ve daha sonra ezilmeden ve buhar damıtma işleminden önce kurutulur. Her kimyon tohumu bu uçucu yağın yaklaşık% 2 ila 8'ini üretir. 

Kimyon Yağı Nasıl Fayda sağlar?

Kimyon yağının iyileştirici özellikleri çoğunlukla topikal, solunduğunda veya dağınık olarak kullanıldığında elde edilir. Bu yağ için bu farklı uygulamaları deneyin:
Brülör veya buharlaştırıcıda dağıtın. Birkaç damla sinirlerinizi rahatlatmaya, sindirim sisteminizi yatıştırmaya ve solunum sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Bir masaj yağı ile karıştırın. Cildinizi tahriş etmeyecek güvenli bir taşıyıcı yağ kullandığınızdan emin olun. Banyo suyunuza da birkaç damla ekleyebilirsiniz.
Krem, şampuan veya losyona ekleyin. Cildi veya kafa derisi koşullarını tedavi etmek için kimyon yağı kullanıyorsanız, bu önerilir. Sadece birkaç damla yeterli olacaktır.
Kimyon yağın diğer taşıyıcı yağlarla karıştırılmasını öneririm, çünkü cildiniz için tam güçte olmayabilir. Kimyon yağı, papatya, kişniş, buhur, zencefil, portakal, lavanta ve fesleğen yağlarıyla iyi uyum sağlar.

Kimyon Yağı Güvenli mi?

Caraway çoğu insan için genellikle güvenlidir, ancak hamile kadınlar için tavsiye etmiyorum, çünkü anne karnındaki çocuğa zararlı olabilir. Emziren annelerde anne sütünün salgılanmasını teşvik ettiği söylenirse, bunun için güvenli olduğundan emin olmak için bunu yapmadan önce bir doktora danışmanızı tavsiye ederim.
Bir deri testi yaparak, karayolu yağına karşı herhangi bir hassasiyetiniz varsa, kontrol etmenizi öneririm. Sadece iç kolunuza bir damla seyreltilmiş yağ uygulayın ve reaksiyon oluşup oluşmadığını görün.

Kimyon Yağı Yan Etkileri

Caraway özellikle hassas kişilerde yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında döküntü ve kaşıntı gibi cilt tahrişlerine neden olabilir. Cildinize uygulamadan önce güvenli bir taşıyıcı yağ ile seyrelttiğinizden emin olun. Nane yağı ile karıştırıldığında, mide yanmasına, bel bölgesine ve mide bulantısına neden olabilir.

Kaynaklar ve Referanslar

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget