Hamilelikte beslenme ve diyet
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli :
Öncelikle hamile kalabilmek ile beslenme arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yani yetersiz beslenmiş ya da zayıf kadınlar da diğerleri gibi rahatlıkla hamile kalabilirler.
Hamilelikden önceki beslenme durumu ve hamilelik sırasındaki beslenme hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir. Yetersiz proteinle beslenen annelerin bebeklerinin düşük kiloda doğduğunu biliyoruz.
Hamilelikde toplam 10-14 kilo alınmalıdır. Hamileliğin ilk yarısında anne de 3–4 kg lık bir artış olur. Hamilelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yüksekliği ile karşı karşıya gelebilirler. Buna göre az beslenenlerde ise erken doğum riski vardır. Burada en önemli unsur hamileliğin 20. haftasından (4,5 ay) itibaren haftada 400–500 gr alınmalıdır. Eğer fazla ise karbonhidratlar (özellike ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır.
Hamilelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artmaktadır.(yoğurt süt peynir fasülye mercimek yumurta).Bundan dolayı bunları soframızdan eksik etmemiz gerekmektedir.
Hamileliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı artış gösterir. Dolayısı ile doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır. Gene süt içme alışkanlığımız olmadığı için kalsiyum dışardan alınabilir.
Hamilelikde hazımsızlık,şişkinlik ve yanmalar olabilir. Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır. Ayrıca reflü (yemeğin ağıza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır.
Hamile bir kadın ayrıca bol lifli besinler yemeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun içine bir kaşık kepek koyabilir. Su tüketimi çok önemlidir. En az 2 litre su içilmelidir. Ödem ve tansiyon yüksekliği yoksa tuz kısıtlaması yoktur. Burada iyotlu tuz kullanmaya dikkat etmelidir.
Çay ve kahve aşırı içilmemelidir. Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir.
Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir. Bu durumda hamileler mutfakta yememeli az ve sık yemelidir. Aşırı durumlarda hastaneye kadar giden durumlar olabilir.
Şişmanlık ve hamilelik söz konusu ise mutlak Doktor kontrolü altında ve günlük 1200 kaloriden az olmamak şartıyla hafif diyet uygulanabilir. Bu mutlak vitamin ve mineral destekli bir diyet olmalıdır. Bunun için hamile günde yarım kilo süt, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidir.
Dolayısıyla “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.”
Dr Murat Topoğlu
Yorum Gönder
yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.