kaplica ve faydalari

Kaplıca faydaları ve merak edilenler

Kaplıcalar ağrı gidermede ilaçtan bile daha etkili

Kaplıcalar, hayatımızı alt üst eden ağrılardan kurtulmamızı sağlıyorlar. Kaplıca tedavilerinin ağrı kesici ilaçlardan bile daha etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, hiç bir sağlık sorunu olmayanların dahi kaplıcalara giderek, bağışıklık sistemlerini güçlendirebileğini söylüyorlar

Türkiye için kaplıca cenneti denmesi abartılı değil. Bir çok kişi bilinçli ya da bilinçsiz olarak kaplıcalardan faydalanmaya çalışıyor.

Ancak, İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, kaplıcalardan sağlıklı yararlanmanın reçetesini verdi, kaplıca tedavilerini anlattı...

* Her sıcak su kaplıca mıdır?
Kaplıca denince sıcak suların sağlık amacı ile kullanıldığı yer veya tesis aklımıza gelir. Günümüzde jeolojik araştırmalarda bulunup, sondajla da yeraltındaki sıcak suları çıkartılabiliyorlar.

Bu suların en önemli özelliklerinden biri; sıcaklığı diğeri ise, içinde minerallerin bulunmasıdır. O yüzden bu sulara tıpta 'termomineral sular' denir.

Halk arasında ise 'kaplıca' adı verilir. Kaplıca olabilmesi için o suyun yeraltından çıkan doğal termal su olması, ısısının 20 derecenin üstünde bulunması, litresinde ise en az 1 gram mineral bulunması gerekmektedir.

Türkiye'de yılda 6.5 milyon kişi şifa bulmak içinkaplıcaları tercih ediyor. Kaplıcaya gidenlerin yüzde 60'ı kendi kararları ile kaplıcaya gidiyorlar. Oysa, kaplıcalar doktor tavsiyesi ile çok etkili bir tedavi yöntemine dönüşebilir.

* Kaplıcadan herkes yararlanabilir mi, yaş sınırı var mı?
Kaplıca kürü almak için belirli bir yaş sınırı yoktur. İleri yaştakiler ve çocuklar da kaplıcalardan rahatlıkla kür uygulaması alabilirler.

* Kaplıca kürünün süresi ne kadar olmalı?
Kaplıca kür uygulaması; uyarı ve uyum tedavisidir. Bu sebebten belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilmelidir. Yapılan çalışmalarda bu sürenin en az 10 gün, optimum 15 gün olduğu gösterilmiştir. Ama bazı durumlarda üç veya dört hafta gerekebilir.

Son yapılan araştırmalar, altı hafta süre ile haftada bir gün iki banyo uygulaması ile olumlu sonuç alındığını kanıtlıyor. Dolayısı ile, değişik süre ve formlarda, fakat düzenli olarak yapılan kaplıca kürlerinden olumlu yanıt alınabilir.

* Kaplıca hangi hastalığa iyi gelir?
Kaplıca kürlerinin ağrı kesici etkileri kanıtlanmıştır. Özellikle bu ağrı giderici etkinin bir yıla kadar devam etmesi de dikkat çekicidir. Bu sayede, hasta kullandığı ağrı kesici ilaçları azaltabilir.

Özellikle romatizmal hastalıklar üstünde etkili oluyor, genel kas ve yorgunluk ağrıları için de kaplıcalardan faydalanılıyor. Kaplıca kürünün bir diğer önemli etkisi; hastanın yaşam kalitesini yükseltmesi. Yani; kaplıca kürü sonrasında kişinin daha kaliteli yaşaması mümkün oluyor.

Bu kür altı aydan dokuz aya kadar etkisini gösteriyor. Psikolojik rahatlamaya da sebep oluyor. Özellikle yoğun çalışma düzeninin içinde bulunan insanlara bu kürleri öneriyoruz.

* Kaplıca kürünün avantajı nedir?
Kaplıca aslında son dönemde moda olan tabiri ile bir detoks'tur. Arınma ve temizlenme ile birlikte bünyenin güçlenmesini sağlar. Kişi hastalıkların kötüleştirici etkilerini üstünden atabilir. Kaplıcanın bulunduğu iklimin etkilerinden faydalanır.

Diyet, egzersiz, uyku, dinlenme programları ile birlikte kaplıca kürü uygulanırsa, vücut için bir dinçleşme sağlanır. Kaplıca, kişinin iş ve aile yaşantısını aktif sürdürebilmesi için rehabilitasyon sağlar.

* Kaplıcalar gerçekten ilaç etkisi yapar mı, reçeteye yazılabiliyor mu?
Banyo tarzındaki uygulamalar vücutta birtakım fizyolojik değişikliklere sebep olur. Bu değişiklikler; banyo suyunun sıcaklığına, girdiğimiz suyun yüksekliğine ve suyun kaldırma kuvvetine bağlı olarak gerçekleşir.

* Kimler kaplıcaya gitmemeli?
Ülkemizde kaplıca tedavisine gidenlerin büyük çoğunluğunu romatizmal şikayetleri olan hastalar oluşturuyor. Ağrılarından bir an önce kurtulmak isteyen veya diğer tedavilerden yeterli sonuç alamayan bu hastalar, daha çok son çare olarak tıbbi yönlendirme olmadan kaplıcalara gidiyorlar.

Sonuçta herhangi bir doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan kaplıcaya gelen hastalar, genellikle de kaplıcalarda uzman doktor bulunmadığı için o kaplıcada yüzyıllardır uygulanan yöntem ile tedavi olmaya çalışıyorlar. Oysa, her kaplıca suyunun ayrı bir tedavi özelliği bulunur. Bunlardan faydalanma teknikleri de farklıdır.

* Kaplıcadan hastalık bulaşır mı?
Mantar sudan bulaşmaz, kullanılan terlik, ıslak zemin veya havlu gibi eşyalardan bulaşır. Bunlara dikkat ederek mantardan korunmak mümkündür. HIV ve sedef hastalıkları da kaplıcalardan bulaşmaz. En sık görülen risk; ciltte sivilce yapan konjektivit olabilir.

* Kaplıca, sizce gençleşmek için de etkin bir tedavi yönetimi mi?
Aslında ileri yaşlarda da sağlıklı kalmak ve sağlıklı yaşlanmak için gerekli. Kaplıcanın genel iyilik halini güçlendirici etkisi bulunur. Vücudun çalışma düzenini dengelediği için vücut fonksiyonları arasında bir ahenk yarattığı için kaplıcalar tercih edilmeli.

* Ne zaman kaplıcaya gidilmeli?
İster müzmin bir rahatsızlığı olsun, isterse sağlıklı, herkesin yılda bir kez kaplıca kürü almasını öneriyoruz. Hastalık durumlarında tedaviyi güçlendirmek, sağlıklı durumlarda ise bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyoruz.

En kötü durumda, iki yılda bir mutlaka gidilmeli. Altı hafta süreyle, haftada bir veya iki kez gidilmesini veyahut altı hafta sonu gibi bir programı önerilir. Bir dönem hep yaz aylarında gidilmiş ama kaplıcanın aslında mevsimi yok, her mevsim gidilebilir. Kaplıcalar aynı zamanda bu yaşam tarzının denendiği ve öğrenildiği yerler olabilir.

* Çamur banyolarının gerçekten bir etkisi var mı?
Kaplıcalarda termal mineralli sulardan sonra en sık kullanılan diğer bir tedavi unsuru; şifalı çamurlardır. Çamurların sudan biraz farklı termo fiziksel özellikleri bulunur. Vücutta ve dokularda daha derin, daha rahat ve güçlü bir ısınma yaratırlar.

Dolayısı ile, daha yüksek sıcaklıklarda uygulanabilirler. Belirli bir bölgeye, ekleme, dize ya da omuza uygulanabilirler. Bir çok kaplıcada şifalı su ve banyo terapisi uygulanabilir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget