tirnak sorunlari ve bunlarin nedenleri

Tırnak Sorunları ve nedenleri

Beyaz Tırnaklar
Tırnağın bir darbe almasına, soya çekime ya da özensiz ve bilinçsiz yapılan manikürlere bağlı olabilir. İç kaynaklı sebepler, menstürasyon (aybaşı) ya da şiddetli hastalıklar ile ilgili olabilir.

Kahverengi veya Siyah Tırnaklar

Genellikle, potasyum permanganat, gümüş nitrat, zararlı kozmetik ürünleri (tırnak cilası,saç boyası vs) gibi zarar verici ürünler ile uğraşan kuaförler, marangozlar, fırıncılar ve fotoğrafçıların maruz kaldığı mesleki etkenlerden kaynaklanır.
Tütün de buna sebep olabilmektedir. Tırnakda her hangi bir anormallik olduğunda bir dermatologa gösterilmelidir. Dermatolog tam bir teşhiste bulunur ve bir tedavi önerir.

Tırnak Yüzeyindeki Yaygın Sorunlar

A- Uzunlamasına Çukurlar
Tırnak boyunca uzanan paralel çizgiler (karışıklar), tırnağın uzayan bölümüne eriştiklerinde çatlayabilirler ve çirkin bir görüntü oluşturulabilirler.
B- Enine Oluklar
Matrise zarar veren şiddetli enfeksiyon sebebi olabilmektedir ve tırnağın enine doğru uzanan ve zamanla büyüyen derin oyuklar şeklinde kendini göstermektedir.
C- Benekli Aşınmalar
Sayısı, büyüklüğü ve yerleşimi bakımından değişen tırnak yüzeyindeki küçük çöküntüler, çoğunlukla cilt rahatsızlıkları ile ilgilidir.
D- Kırılgan Tırnak
Bu, oldukça yaygın bir durumdur. Kırılganlık tırnağın uzun kısmında enine çatlaklara ya da ayrılmalara yol açar. Tırnağın uzun kısımları sık sık, tabakalar halinde soyulacaktır.
Bunun sebepleri çoğunlukla geneldir, fakat bazı spesifik olanları vardır. Güçlü deterjanlar, benzin çözücüleri çok sık manikür yapılması ya da tırnakları uzun süre sabunlu suda ya da bir takım ilaçların içinde tutulması, iç kaynaklı sebepler arasında anemi ya da kötü periferal kan dolaşımı yer almaktadır.
Hekimler, kırılgan tırnak durumlarıyla karşılaştıkları zaman çoğunlukla, suya uzun süre maruz kalmaktan kaçınılmasını, tırnakların kısa tutulmasını güçlü aşındırıcı maddeler kullanırken ve tüm ev işleri esnasında, içi pamuklu kauçuk eldivenler kullanarak ellerin korunmasını önermektedirler.

Normal, Sağlıklı Tırnaklar

Sert fakat esnektirler, darbeleri kırılmadan ve çatlamadan emebilirler. Yüzeyleri düzgündür, hafif bir parlaklığı vardır ve uçları soyulmaz ve tabakalar halinde ayrılmaz.

Sağlıklı Fakat Hassas Tırnaklar

Dikkat edilmezse kolayca çatlar ve kırılır.
Nedeni: Mineral ve kalsiyum eksikliklerinden veya suya ve sert temizlik ürünlerine uzun süre maruz kalmasından dolayı ortaya çıkar.

Yumuşak, Zayıf Tırnaklar

İnce kırılgan tırnaklar
Her an kırılmaya ve ayrılmaya hazırdır, güçlendirilmesi gereklidir.
Nedeni: sebebi çoğunlukla kalsiyum, mineral ve vitamin eksikliğidir, fakat aynı zamanda hastalıklarla ortaya çıkabilir.

Kuru, Hassas Tırnaklar

Parlaklığı, esnekliği ve darbelere karşı direnci yoktur.
Nedeni: sebebi çoğunlukla, alınan besinlerdeki besleyici maddelerin yeterli miktarda olmamasıdır fakat aynı zamanda deterjan gibi sert maddelerinde temastan da kaynaklanabilmektedir.

Çukurlu Tırnaklar

Tırnak yüzeyi düzgün değil pütürlüdür ve pütürler tırnak tabanından, ucuna doğru uzanır.
Nedeni: Bu durum hastalıklar yanında çeşitli dermatolojik rahatsızlıklar ile de alakalıdır.

Ayrılan, Çatlayan Tırnaklar

Ayrılabilen ya da kopabilen kırılgan uçlara sahiptir.
Nedeni: Beslenme eksiklikleri ya da suya ve güçlü temizlik maddelerine fazla maruz kalma.

Tırnak Yeme
Hoş olmayan, bakımsız bir görüntüye sahiptir.
Nedeni: Çoğunlukla çocuklukta ortaya çıkan, sinirsel bir alışkanlıktır.

Yavaş Uzayan Tırnaklar
Geç uzarlar; bu yüzden herhangi bir zarar veya düzensizlik daha uzun süre etkisini gösterir.
Nedeni: Bu durum kalıtsal olabilir .

Lekeli ve Sararmış Tırnaklar
Sevimsiz çizgilere ya da lekelere sahiptir.
Fazla Uzamış Tırnak Etleri
Tırnağın düzgün çerçevesini bozar ve ayrılarak, rahatsız edici şeytantırnakları oluşturur.

Nedeni:
Kütikülün çok fazla olması sistematik olabilir, fakat düzenli nemlendirmeye ve fazla olan dokuların temizlenmesine gereken özenin gösterilmemesi, en sık rastlanılan sebebidir.

Kalın, Esnemeyen Tırnaklar

Göze hoş görünmez ve rahatsızlık verirler.
Nedeni : Keratin, kalsiyum ya da silikona doyduğunda ortaya çıkar. Bu tip tırnaklar çoğunlukla, arteryoskleroz hastalığına yakalanmış olan kişilerde görülmektedir. Sürekli ağır el işleri yapılması da keratinizasyonun aşırı olmasına ve tırnakların kalınlaşmasına sebep olabilir.
Kolayca eğrilir, kırılır ve korunmaya ihtiyaç duyar.
Nedeni: Günlük alınan besinlerde yeterli vitamini ve minerallerin olmayışı, ayrıca hastalıklara da sebep olabilir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget