tatli krizi diyeti

Tatlı krizi diyeti

Her sabah tüm iradeniz ile diyete başladıktan sonra akşam saatlerinde bir dilim pastaya veya koca bir parça çikolataya yenik mi düşüyorsunuz? İşte önerilerimiz...

Depresyon dönemleri ve adet öncesindeki bir haftalık zaman dilimi, kadınların kâbusu olmaya devam ediyor. Çünkü adet döneminde östrojen, prolaktin, tiroid hormonlarının seviyesindeki artışlar, kadınlarda tatlı krizlerine yol açmakta.

Adet döneminde artış gösteren östrojen hormonu sebebiyle enerji açığa çıktığını belirten Alman Hastanesi Beslenme Uzmanı Hale Taşkın, "Enerji tatlı besinlerde olduğu için tatlılara yönelme olmaktadır " diyor.

Peki kadınların bu tatlı krizlerini önlemek için ne yapmaları gerekir ?

Hale Taşkın’a göre, kadınları zor duruma sokan ve sonraki aylarda birbiri üzerine binen kilolar ile kendisini gösteren krizi baskılamak doğru değildir. Yani bu dönemde hamur işi tatlıların yerine, sütlü tatlılar, meyveli yoğurt yiyerek durumu hafifletmek mümkün olmaktadır.

Ayrıca meyveli yoğurt ve sütlü tatlılar grubu (sütlaç, kazandibi, muhallebi) kadınlarda 25 yaşından sonra yüksek oranda ortaya çıkan kalsiyum ihtiyacını da karşılamaktadır. Adet öncesi dönemde 2-3 günde bir sütlü tatlı yemek, krizin etkisini hafifletebilir. Birçoğumuzun vazgeçemediği çikolatayı küçük parçalar halinde "çok az" tüketmemiz gerekir.

Sendrom kahvaltısı böyle oluyor

Adet öncesi sendromuna mı girdiniz? Açlık krizi sizi çikolatalara mı yöneltti. Hemen orada durun. Sizin için diyetisyen Hale Taşkın'ın hazırladığı "sendrom kahvaltısı"na buyurun.

İşte önerilerimiz:

Sabah Kahvaltısı: Şekerli süt, beyaz peynir (2 dilim), domates salatalık, bir iki tatlı kaşığı bal ya da reçel, 2 dilim kepek ekmeği.

Ara: Bir porsiyon sütlü tatlı (muhallebi, sütlaç, kazandibi).
Öğle yemeği: Bir kâse çorba, bir porsiyon sebze yemeği, salata ve komposto.

Ara: Bir gofret yenebilir, kalorisi düşüktür.

Akşam: 100. 150 gram et (3. 4 köfte), salata, 2 dilim kepek ekmeği.

Ara: Aşure, kabak tatlısı veya ayva tatlısı yenebilir.

Öğünlerinizi bu özel listeye göre düzenlemenin ve sütlü tatlılar tüketmenin dışında neler yapabilirsiniz? Şimdi de bunlara bir göz atalım:

1. Hayatınızdaki erkeği eğitin: Hayatınızdaki erkeği, sizi tatlılar ile ayartmaması konusunda eğitin. Bu konuda yazılmış kitapları, yazıları okumasını sağlayın. Siz tatlı bariyerini aşmaya kalkışsanız da mücadelenizde size yardımcı olması için ondan destek isteyin.

2. Perhiz yapın: Bu dönemde karbonhidrat tüketimini azaltmak açlık krizlerini önleyebilir. Meyve suyu içmeyin, kavun ya da elma tüketmeye önem verin. Sadece bir öğün elma yiyin.

3. Kafeini yok sayın: Kahve, çay, kola ve çikolata adet öncesindeki sendromu çoğaltır. Bu dönem içinde mümkün olduğu kadar kafeinden uzaklaşın.

4. Alkole yaklaşmayın: Alkol aslında saf şekerdir ve hemen yağa dönüşmektedir.

5. Yiyecek alerjisine dikkat: Alerjiniz olan besinleri tüketirseniz etkisini artırmış olursunuz.

6. Jimnastik yapın: Adet öncesi dönemde haftada 3 ya da 5 seans şeklinde jimnastik yaptığınızda kaslarınız rahatlar.

Alternatif şekerler tüketin

Bütün bunları yapmanıza rağmen şeker, çikolata ve başka tatlılardan uzak duramıyorsanız, bir önlem daha alabilirsiniz. Günümüzde Xylitol, isomalt, maltitol, mannitol ve sorbitol gibi doğal tatlandırıcılar ile üretilen şeker ve sakızlar ağızda asit oluşturmazlar ve şeker ihtiyacını bastırırlar.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget