dekoksiyon nedir nasil yapilir

Dekoksiyon nedir ? Nasıl Yapılır ?
Dekoksiyon : Bir bitki çayı demleme yöntemidir.

Kullanılan bitki sert ya da odunsuysa, etken maddelerin açığa çıkabilmeleri için, dekoksiyonun tercih edilmesi daha doğrudur. Kökler, odunlar, ağaç kabukları ve bazı tohumların hücre duvarları oldukça serttir.

Etken maddelerin açığa çıkıp suya karışabilmeleri için de yüksek dereceli ısıya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle bu tür drogların belirli bir süre boyunca kaynatılmaları gerekir.

Bir dekoksiyon reçetesi:
1- Bir kabın içerisine, her bardak su için, yarım ya da bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki veya 3 misli taze bitki konur. Kurutulmuş olan bitkiler ya çok
ince kıyılmalıdır ya da toz haline getirilmelidir, taze olan bitkilerse ince ince kıyılmalıdır. Kullanılacak kap, cam, seramik ya da emaye metal olmalıdır. Alüminyum kapların kesinlikle kullanılmamalıdır !

2- Gerekli miktarda soğuk su kaba ilave edilir.

3- Kabın içindekiler kaynatılmaya başlanır ve reçetede belirtilen süre boyunca kaynatılmaya devam edilir. Gerekli süre süre genellikle 10-15 dakikadır. Olası uçucu yağların yitirilmemesi için, kabın kapağı kapalı tutulmalıdır ve süre sonunda da, kapağın içinde yoğunlaşan sıvı tekrar kaba dökülmelidir.

4- Sıcak çay süzülerek önerilen şekilde içilir.

Bir bitki karışımında yaprak ve odunsu bitkiler birlikte olduğunda , yapraklar haşlanarak, odunsu bölümler ise kaynatılarak demlenmelidir ve demlendikten sonra birbirlerine karıştırılarak içilmelidir.

Uçucu yağ içeren odunsu şifalı bitkiler, kaynatma esnasında uçucu yağlarının bir bölümünü kaybedecekleri için, toz haline getirilerek infuzyon yöntemiyle demlenmeleri, en faydalı sonucu verir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget