bergamotun faydaları yan etkileri kullanım şekli



Bergamot

Ayrıca bakınız: Earl Grey Tea
Diğer isimler: Bergamot Portakal, Bergamota, Bergamotier, Bergamoto, Bergamotte, Bergamotto Bigarade Portakal, Citrus Bergamia, Narenciye aurantium var. Bergama, Huile de Bergamote, Oleum Bergamotte. 
Akdeniz bölgelerinde yetişen küçük bir narenciye ağacı olan Bergamot, kabuktan elde edilen aromatik yağlar için ödüllü armut biçimli bir meyve üretir. Yaygın olarak Earl Grey çay olarak pazarlanan Bergot aromalı çay, çay içenler arasında uzun ömürlü bir favori. Bergamotun içerdiği fitokimyasallar ve potansiyel tıbbi özellikleri ile ilgili araştırmalar umut verici sonuçlar vermiştir.

Bergamot'un Özel Önlemleri

  • Bergamot olarak da adlandırılan Beepalm (Monarda didyma) ile karıştırmayın .
  • Wild Bergamot ile karıştırmayın
  • Çocuklar: Çocuklarda bergamot yağı kullanmayın. Büyük miktarlarda bergamot yağı almış çocuklarda konvülziyon ve ölüm gibi ciddi yan etkiler olmuştur.
  • Hamilelik ve emzirme: Hamileyseniz veya emziriyorsanız cildinizde bergamot yağı kullanmayın. Güvende olmayabilir.
  • Bergamot esansiyel yağının cilde uygulanmasının güneş tarafından yayılan ultraviyole ışığa karşı duyarlılığınızı artırabileceği ve sonuç olarak deri kanseri riskinizi artıracağı konusunda bazı endişeler var. Cildinizde bergamot esansiyel yağı kullanırken, ultraviyole ışığa karşı güneş koruması uygulayarak korunmak çok önemlidir.
  • Bergamot ile çalışan kişiler, kabarcıklar, yaralar, pigment lekeleri, kızarıklıklar, güneşe duyarlılık ve kanserojen değişiklikler gibi cilt problemleri geliştirebilir.
  • Bergamot yağı, gıdada bulunan küçük miktarlarda çoğu insan için güvenlidir. Ciltte kullanıldığında güvenli olmayabilir (topikal olarak), çünkü cildi güneşe karşı hassas hale getirebilir ve cilt kanserine karşı daha savunmasız olabilir. Bergamot ile çalışan kişiler, kabarcıklar, yaralar, pigment lekeleri, kızarıklıklar, güneşe duyarlılık ve kanserojen değişiklikler gibi cilt problemleri geliştirebilir.
  • Bergapten de bir potasyum kanalı blokeri olarak dahil edilmiştir; Bir vaka çalışmasında, günde dört litre Earl Grey çayı tüketen bir hasta kas krampları geçirdi.
  • Geçmişte, bergamot yağından ekstrakte edilen psoralen, bronzlaşma hızlandırıcılarında ve güneş koruyucularında kullanılmıştır. Psoralenler cilde nüfuz ederler ve burada doğrudan DNA hasarı miktarını arttırırlar. Bu hasar güneş yanığından ve artan melanin üretiminden sorumludur. Ayrıca, cildin ultraviyole ışığa karşı daha fazla hassas olmasını sağlayan kimyasal bir reaksiyonun sonucu olarak cildin koyulaşması, fitofotodermatite yol açabilir. Bu maddeler 1959'dan beri fotokarsinojenik olarak biliniyordu, ancak 1995'te sadece güneşten koruyucu maddelerle yasaklanmıştı. Bu foto kanserojen maddeler, birçok malign melanoma ve ölüm vakasına neden olduktan yıllar sonra yasaklandı. Psoralen artık sadece PUVA tedavisinin bir parçası olarak sadece bazı cilt bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Bergamot ayrıca kimyasal olarak ilgili bileşik 6 ', 7'-dihidroksibinamottin ile birlikte, meyve suyu tüketiminin çeşitli farmasötik ilaçların metabolizmasını etkilediği greyfurt suyu etkisinden sorumlu olduğuna inanılan bir bergamottin kaynağıdır.

Faydaları ve Bergamot kullanımı

Bergamot esansiyel yağı tipik olarak aşağıdaki durumları tedavi etmek için kullanılır:
  • anksiyete: Bergamot esansiyel yağı 2011 yılında Fitoterapi Araştırmaları'nda yayınlanan bir araştırmaya göre kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıçanlarda yapılan testlerde, çalışmanın yazarları, bergamot esansiyel yağı ile yapılan tedavinin stres hormonu kortikosteron düzeylerini azaltarak anksiyetenin azalmasına yardımcı olduğunu belirlediler. Ancak, Klinik Onkoloji Dergisi'nde yayınlanan bir 2003 çalışmasında, araştırmacılar, bergamot esansiyel yağının solunmasının, kanser tedavisi için radyoterapi gören kişilerde anksiyeteyi azaltabildiğini bulmuşlardır. 313 hastayı kapsayan çalışmada, lavanta esansiyel yağı ve sedir ağacı esansiyel yağının radyoterapi sırasında anksiyeteyi azaltmada etkili olmadığı bulundu.
  • Stres: Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi'nin 2009 yılında yaptığı bir araştırmada, araştırmacılar, bergamot esansiyel yağının solunmasının, stresi azaltmaya ve sağlıklı bireylerde gevşemeye yardımcı olabileceğini bulmuşlardır. Buna ek olarak, Natural Product Communications'da yayınlanan bir 2011 araştırması, lavanta ve bergamot esans yağlarının bir kombinasyonunu masaj tedavisine dahil etmenin stres düzeylerini düşürmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.
  • Saçkıran: Bergamot esansiyel yağı, ringworm olarak bilinen bir mantar enfeksiyonu olan dermatofitlerin tedavisinde umut vermektedir. Antimikrobiyal Kemoterapi Dergisi'nde yayınlanan bir 2007 çalışmasında, birkaç yaygın dermatofitoza neden olan mantar türü üzerinde yapılan testler, bergamot esansiyel yağının antifungal özelliklere sahip olabileceğini bulmuştur.
  • Ultraviyole (UV) ışığı ile birlikte kullanıldığında, bir mantar enfeksiyonu (mikozis fungoides) nedeniyle deri altında bir tümörün tedavi edilmesi.
  • Bergamot kabuğu ekstresinin anti-kanser etkileri Temmuz 2010 tarihli "Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi" nde yayınlanan bir İtalyan çalışmasında ortaya çıkmıştır. Bergamot kabuğu ekstresi, insan doku hücreleri üzerinde yapılan çalışmada, olumsuz toksik etkileri olmadan serbest radikalleri temizledi. Omegadatif stresin bir belirteci olan malondialdehit düzeyleri azalmış ve bergamot kabuğu ekstresi ile antioksidan statü geliştirilmiştir. Bergamot kabuğu normal olarak işleme sırasında atıldığı için bu keşif, meyve için potansiyel olarak yeni bir ticari kullanımı temsil eder.
  • Vücudu bitlere ve diğer parazitlere karşı korumak.
  • Bergamot esansiyel yağının, in vitro kültürlenmiş insan nöronal hücrelerine eksitotoksik hasarı azalttığı ve bu nedenle de nöro-koruyucu özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.
  • Bergapten ve citropten, IL-8 ekspresyonunun güçlü inhibitörleridir ve kistik fibrozisli kişilerde akciğer inflamasyonunu azaltma potansiyeline sahip olabilir.
  • Kasım 2010 "Fitoterapia" dergisinde yayınlanan bir İtalyan çalışmasında bergamot suyunun kolesterol düşürücü özellikleri keşfedildi. Bergamot, 30 gün boyunca bergamot özü tüketen yüksek kolesterolü olan hastalarda kolesterolü azalttı, LDL - kötü kolesterolü, trigliseritleri ve kan şekerini ve iyi kolesterolü artırdı. Ek olarak, bergamot, kolesterol sentezini teşvik eden ve kan damarı genişlemesini arttırarak kan basıncını düşüren HMG-CoA redüktaz enzimini inhibe etti.
  • Ağrı Giderici: Hem Bergamot esansiyel yağının aktif bileşenleri olan hem de Linalool ve linalil asetat, Ocak 2011 "Farmakoloji, Biyokimya ve Davranış" dergisinde yayınlanan bir Japon çalışmasında, laboratuar farelerinde ağrıyı hafifletti. Yaralanan alanda bergamot yağı ekstresinin enjeksiyonu, ağrıyı yalnızca bergamot yağından daha etkili bir şekilde azaltmıştır. Spesifik olarak, araştırmacılar, bergamot bileşenlerinin, test hayvanlarında bir opiat reseptörünü bloke ettiklerinde opiate benzeri bir etkiye sahip olduklarını ve bu da bergamot ekstresinin ağrı giderici etkilerini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
  • depresyon
  • egzama
  • baş ağrısı
  • uykusuzluk hastalığı
  • sedef hastalığı
  • Ayrıca, bergamot esansiyel yağın ruh halini arttırdığı, stresi azalttığı, dolaşımını uyardığı, sindirimi iyileştirdiği ve ağrıyı hafiflettiği söylenir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget