bromelain faydaları yan etkileri kullanım şekli

Ananas özü olarak da bilinen Bromelain, Amerika'ya özgü bir ananas bitkisinden türetilmiştir, ancak şu anda dünya çapında yetiştirilmektedir. Bromelain, ananasın gövdesinden veya meyvesinden gelir ve bir toz, krem, tablet veya kapsül olarak alınabilir.

Tarih boyunca, Orta ve Güney Amerika'daki insanlar sindirim sorunları için bromelain kullandılar. İnsanlar ayrıca, burunda şişlik, iltihaplanma, osteoartrit, kanser ve kas ağrıları, yara ve yanık bakımı gibi durumlar için bromelain kullanırlar.


Diğer bir deyişle:   Ananas, Bromelaine, Bromélaïne, Bromelains, Bromelainum, bromelin, Bromelina, Broméline, Concentré de proteaz vegetale, Enzim d'Ananas, Extrait d'Ananas, Ananas Enzim, Ananas Özü, Meyve Bromelain, Bitki Proteaz Konsantre, Proteaz'ın

Hastalıklar ve Koşullar
Bromelain, ananaslardan elde edilen bir protein ekstratıdır. Özellikle ameliyat sonrası bakımda ağrı ve şişliği yönetmek için halk tıbbında yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda burun sinüsleri ve ağız sakızları için de kullanılır. Bromelain, kas gevşemesine yardımcı olan ve artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir.

Oral olarak, bromelain akut postoperatif ve post-travmatik şişlik ve ağrı durumlarında, özellikle burun sinüslerinde, dişetlerinde ve diğer vücut kısımlarında kullanılır. Ayrıca oral olarak kullanılır:


  • Anti-inflamatuar etki
  • Alerjik rinit
  • Epinefrinin neden olduğu pulmoner ödemlerin önlenmesi
  • Düz kas gevşemesi
  • Tendon ağrısı
  • Diz ağrısı
  • Kas kasılmalarının uyarılması
  • Kan trombosit agregasyonunun inhibisyonu
  • Gelişmiş antibiyotik emilimi
  • Kanser önleme
  • Emeğin kısalması
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi
  • Geliştirilmiş yağ ekskresyonu
  • Hafif ülseratif kolit
  • Romatoid artrit
  • Pityriasis lichenoides chronica
  • Topikal olarak, bromelain yanık debridmanı için kullanılır.


Dikkat edilmesi gerekn hususlar
Bromelain, bir yıl boyunca günde 240 mg'a kadar olan dozlarda oral olarak kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Çocuklar, bromelain ürünlerini doktor gözetiminde güvenle kullanabilirler. Hamile ve emziren kadınlarda bromelain güvenliği konusunda yeterli bilgi yoktur, bu nedenle hamile veya emzirirken kullanımdan kaçınmak en iyisidir.

En yaygın yan etkiler diyare ve mide rahatsızlığı olmasına rağmen, bromelaine karşı istenmeyen reaksiyonlar nadirdir. Topikal bromelain uygulamasının diğer olası yan etkileri deri şişmesi, kaşıntı ve ürtikerdir.

Bromelainin aşırı kanamaya neden olabilen antiplatelet özellikleri vardır; Ameliyattan en az 2 hafta önce kullanmayı bırakın. Lateks ve ananas alerjisi olan bireyler bromelaine karşı alerji geliştirme riski daha yüksektir.

İlaç Etkileşimleri
Bazı kanıtlar, bromelainin amoksisilin düzeylerini artırabileceğini düşündürmektedir. Bromelaini, antikoagülan veya antiplatelet aktivitesi olan diğer ilaçlarla birleştirmek, morarma ve kanama riskini artırabilir. Bu ilaçların bazıları şunlardır:

Aspirin
Klopidogrel (Plavix)
Dalteparin (Fragmin)
Enoksaparin (Lovenox)
heparin
İndometasin (Indocin)
Ticlopidin (Ticlid)
Varfarin (Coumadin)
Ek ve Gıda Etkileşimleri
Bromelainin antiplatelet özelliklerine sahip olduğu düşünülmektedir. Zencefil, sarımsak, meyankökü ve kavak gibi antikoagülan ve antiplatelet aktivitesine neden olabilecek bitki ve takviyelerle birlikte bromelain kullanılması kanama riskini artırabilir. Ek olarak, çinko gibi metal iyonları bromelainin enzimatik aktivitesini inhibe edebilir.

Dozaj
Bu spesifik koşullar için aşağıdaki dozlarda bromelain kullanılmıştır:

Osteoartrit için, rutin 100 mg, tripsin 48 mg ve bromelain 90 mg içeren bir kombinasyon enzim ürünü (Phlogenzym), iki tablete günde üç kez uygulanır.
Gecikmeli başlangıçlı kas ağrısı için, yoğun bir egzersiz rejiminden hemen sonra günde üç kez 300 mg bromelain kullanıldı.
Akut diz ağrısı için otuz gün boyunca günde 200 mg ila 400 mg bromelain kullanıldı.
Bromelain veya diğer herhangi bir ek tam dozajı, yaş, cinsiyet, tıbbi öykü, DNA ve yaşam tarzı faktörleri de dahil olmak üzere her bireyin kapsamlı bir analiz gerektirir.

Gıdalar
Bromelain, ananasın gövdesinden ve meyvesinden elde edilir. Bu, bromelainin doğal olarak mevcut olduğu yegane yemektir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget