banaba bitkisinin faydaları yan etkileri kullanım şekli

Banaba

Diğer İsimler: Banaba Ekstresi, Banabalean, Corosolic asit, Krep Myrtle, Krep Myrtle, Extrait de Banaba, Lagerstroemia flos-reginae, Lagerstroemia speciosa, Munchausia speciosa, Myrte de Crêpe, Pride-of-Hindistan, Pyinma, Kraliçe'nin Krep Myrtle.
Banaba, Güneydoğu Asya'ya özgü bir ağaç olan Lagerstroemia speciosa yapraklarından elde edilen bitkisel bir ilaçtır. Filipinler ve Hindistan'a özgü, çiçekli bir ağaçtır ve binlerce yıl boyunca sindirim problemleri, böbrek iltihabı ve diyabet tedavisi için kullanılmıştır. Medikal Sağlık Rehberi, banaba'nın 30 feet yüksekliğe kadar büyüyebildiğini, pembe ve lavanta çiçekleri ve 7 cm uzunluğunda 3 inç genişliğinde yaprak ürettiğini bildirmektedir. Banaba yaprakları, sağlık yararları sunduğundan, bitkisel preparatlarda sıklıkla kullanılır. Banaba dünyanın diğer bölgelerinde yetişmediğinden, besin takviyesi olarak alınır. 
Ayrıca bakınız: Pito-Pito Çay

Banaba'nın Özel Önlemleri

Uzun vadede banaba kullanmanın güvenliği hakkında çok az şey bilinmektedir. Ancak, hiç bir tıbbi durumu banaba yaprağı ile kesinlikle tedavi etmeyin ve rutininize eklemeden önce doktorunuzdan onay almayın.
  • Diyabet: banaba'nın kan şekeri seviyelerini azaltabileceği konusunda bazı endişeler vardır. Banaba kullanımını düşünüyorsanız, tedaviye başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Banaba kan şekeri kontrolünü etkileyebilir, bu nedenle diyabet hastaları kan şekeri düzeylerini yakından izlemelidir. Diyabetiniz varsa, banaba başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir.
  • Düşük kan basıncı. Banaba kan basıncını düşürebilir. Teoride, banaba almak tansiyonu düşük olanlarda kan basıncını çok düşük hale getirebilir.
  • Cerrahi: Banaba, kan şekeri seviyelerini etkileyebilir ve ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolünü daha zorlaştırabilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce banaba kullanmayı bırakın.
  • Diyabet için ilaçlar (Antidiabetes ilaçlar) BANABA ile etkileşime girer

Banaba'nın faydaları

Halk hekimliğinde uzun süredir kullanılan banaba artık ek formda mevcuttur. Taraftarlar, banaba'nın kilo kaybını destekleyebildiğini ve çok çeşitli sağlık sorunlarının tedavi edilebileceğini iddia etmektedir. Kabak, antioksidan, anti-enflamatuar, antiviral, antifungal ve kan şekeri düşürücü özelliklere sahip olduğu gösterilen bir madde olan korosolik asit içerir. Banaba ayrıca, antioksidanlar olarak görev yapan bir bileşikler sınıfı olan ellagitanninler de içerir. Halihazırda banaba'nın sağlık etkilerine dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Bazı ön araştırmalar, banaba'nın bazı sağlık yararları sunabileceğini göstermektedir, ancak mevcut araştırmaların çoğu on yıldan fazladır. İşte bazı önemli çalışma bulgularına bir bakış:
  • Banaba ve Diyabet: Laboratuvar çalışmaları ve hayvan tabanlı araştırmalardan elde edilen bulgular, banaba diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, 1996 yılında Biyobilim, Biyoteknoloji ve Biyokimya'da yayınlanan bir çalışmada, bilim adamları diyabetik farelerin banaba özütü ile tedavi edilmesinin yüksek kan şekeri seviyelerine karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, banaba toplam kolesterol seviyelerini azalttığı görülmüştür. 2003 yılında Ethnopharmacology Journal, iki hafta boyunca banaba özütü ile tedavi edilen tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinde önemli bir düşüş yaşadığını gösteren bir çalışma yayınlamıştır. Çalışma katılımcılarının sayısı bilinmemektedir.
  • Banaba ve Kilo Kaybı: 1999 yılında Beslenme Bilim ve Vitaminoloji Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmaya göre, Banaba obezite ile mücadelede yardımcı olabilir. Obez farelerin kullanıldığı bir deneyde, araştırmacılar hayvanların diyetlerine banaba eklendiğinde kilo alımının önlenmesini sağladı. Dahası, banaba ile beslenen fareler, trigliseritlerin (bir tür zararlı kan yağı) birikmesini deneyimleme olasılığından daha azdı.
  • Kanser: Banaba yapraklarındaki korosolik asit de kanser tedavisine katkıda bulunur. Şangay, Çin'deki Changhai Hastanesi'ndeki araştırmacılar, insan servikal kanser hücrelerine karşı korosolik asit test etti. "Kanser Mektupları" nın 1 Kasım 2009 tarihli sayısında yayınlanan sonuçlar, korosolik asidin kanser hücresi öldürücü enzimlerin salgılanmasını hızlandırdığını ve bunun da kanser hücresi ölümüyle sonuçlandığını göstermektedir. Servikal kanser hücrelerine karşı sadece korosolik asit etkili olmakla kalmadı, aynı zamanda DIO, lösemi, meme ve karaciğer kanseri hücrelerinin de etkilerine duyarlı olduğunu bildiriyor.
  • Metabolik Sendrom: Metabolik sendrom, Amerikan Kalp Derneği tarafından bir kişinin kalp hastalığına ve felce yatkınlığı artıran bir grup koşul olarak açıklanmaktadır. Bu koşullar yüksek tansiyon, obezite, yüksek kolesterol ve trigliseritleri ve inflamasyonu içerir. Japonya, Nishinomiya'daki Mukogawa Kadın Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çeşitli metabolik sendrom koşullarına karşı banaba yaprağı ekstraktı test ettiler. Onlar, 10 haftalık tedavinin sonunda, "Yaşam Bilimleri" nin 25 Kasım 2006 tarihli sayısında yayınlanan kanıta göre, kan basıncının düştüğünü, yağ metabolizmasının normale döndüğünü ve vücudun inflamasyon düzeylerinin azaldığını bulmuşlardır.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget